szkolenie online

PRODUKTY SPOŻYWCZE DOZWOLONE I NIEDOZWOLONE DO STOSOWANIA W ŻYWIENIU ZBIOROWYM DZIECI W ŻŁOBKACH, PRZEDSZKOLACH I SZKOŁACH. DODATKI DO ŻYWNOŚCI BEZPIECZNE CZY NIE?

ID szkolenia: 2776

Kategorie

Oświata

Region

Nie określono

Tagi

#dodatki_do_żywności, #dozwolone_produkty, #niedozwolone_produkty, #produkty_spożywcze, #żywienie_dzieci, #żywienie_młodzieży, #żywienie_zbiorowe
Opiekun szkolenia
Uwaga!

• 289 zł brutto – całkowity koszt udziału 1 osoby z placówki publicznej lub udział osoby prywatnej,
•420 zł brutto – całkowity koszt udziału 2 osób z tej samej placówki publicznej.
•289 zł + 23% VAT – całkowity koszt udziału 1 osoby z placówki prywatnej.
UWAGA: jednostki budżetowe zwolnione z podatku VAT.

Adresaci

Szkolenie przeznaczone dla:

Zakładów żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży:

  • dyrektorów żłobków, przedszkoli,
  • dietetyków, intendentów, kucharzy zatrudnionych w w/w placówkach,
  • właścicieli firm cateringowych wytwarzających posiłki dla dzieci i młodzieży,
  • pracowników Wojewódzkich i Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych.

Program szkolenia

1.Wymagania przepisów prawnych dla zakładów żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w aspekcie stosowania surowców i składników z dodatkami do żywności:
•Ustawa o opiece nad dzieckiem do lat 3
•Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).

2.Aromaty :
•Podział ze względu na pochodzenie, Podział ze względu na bezpieczeństwo
•Jak rozpoznać rozróżnić aromaty sztuczne od naturalnych
•Których aromatów unikać w żywności i dlaczego?

3.Barwniki:
•Podział ze względu na pochodzenie, Podział ze względu na bezpieczeństwo
•Przykłady produktów barwionych bezpiecznie i barwionych substancjami mogącymi być potencjalnie szkodliwe.
•Jakie zapisy muszą znaleźć się na etykietach produktów

4.Substancje zagęszczające, emulgatory, środki spulchniające
•Co to jest zagęszczacz? Najczęściej występujące w żywności zagęszczacze
•Co to jest emulgator? Najczęściej występujące w żywności emulgatory
•Co to jest środek spulchniający? Najczęściej występujące w żywności środki spulchniające
•Podział ze względu na pochodzenie, Podział ze względu na bezpieczeństwo
•Przykłady produktów bezpiecznych oraz potencjalnie szkodliwych

5.Substancje konserwujące, przeciwutleniacze, stabilizatory
•Co to jest konserwant. Najczęściej występujące w żywności konserwanty
•Co to jest przeciwutleniacz. Najczęściej występujące w żywności przeciwutleniacze
•Co to jest stabilizatory. Najczęściej występujące w żywności stabilizatory
•Podział ze względu na pochodzenie, Podział ze względu na bezpieczeństwo
•Przykłady produktów bezpiecznych oraz potencjalnie szkodliwych

6.Dodatki do żywności pochodzące z soi
•Opis dodatków do żywności pochodzących z soi – określenie ich bezpieczeństwa dla zdrowia

7.Enzymy używane przy produkcji żywności
•Charakterystyka enzymów: skąd pochodzą, jak działają, czy są bezpieczne
•W jakich procesach używane są enzymy i charakterystyka procesów z użyciem enzymów.

8.Praktyczne wskazówki do realizacji Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154) tak aby zupy, sosy oraz potrawy mogły być sporządzane tylko z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników.

Prowadzący

Absolwentka Wydziału Technologii Żywności i Żywienia Człowieka Uniwersytetu im. Hugona Kołłątaja w Krakowie oraz Technological Educational Institute w Atenach. Pracę zawodową rozpoczęła jako projektantka żywności dla dzieci i niemowląt w firmie Gerber. Zagadnieniami związanymi z żywieniem i produkcją żywności zajmuje się całe życie zawodowe. Pracuje dla zakładów produkcji żywności, zakładów żywienia zbiorowego (w tym sieci restauracji m.in. Amrest, Sphinx, Sioux) a także dla firm farmaceutycznych. Od 2009 roku prowadzi własną działalność gospodarczą w obszarze związanym z żywnością i farmacją. Na co dzień doradza szefom kuchni, projektuje menu, wykonuje opracowania technologii spożywczych, optymalizuje koszty produkcyjne. W dziedzinie żywienia specjalizuje się w dietach osób chorych na insulinooporność oraz na cukrzycę typu I i II, zarówno dorosłych jak i dzieci. Współpracuje z lekarzami specjalistami z dziedzin chorób dietozależnych. Szkoli, odchudza, doradza i czerpie satysfakcję z zawodowych i osobistych sukcesów osób, które prowadzi.

SZKOLENIE W FORMIE ON-LINE

  • Bez wychodzenia z domu, przy pomocy komputera lub telefonu podłączonego do sieci,
  • W oparciu o profesjonalną platformę szkoleniową,
  • Szkolenia odbywają się w czasie rzeczywistym z możliwością bezpośredniego kontaktu z prowadzącym,
  • Uczestnicy otrzymują bogate materiały szkoleniowe,
  • Nie wymaga żadnej szczególnej umiejętności posługiwania się oprogramowaniem,
  • Możliwość zadawania pytań ekspertowi na żywo.
Szczegóły i rejestracja

Data od:

21 lipiec 2023 08:00

Data do:

21 lipiec 2023 14:00

Miejsce:

szkolenie online

Koszt:

289 zł + VAT

Formularz ogólny: Pobierz formularz

Podobne szkolenia

Co jeszcze może Cię zainteresować?

Obowiązki sekretarza szkoły i przedszkola. Rola, zadania, obowiązki sekretariatu w placówce oświatowej

Zobacz więcej

Warsztaty praktyczne: układanie receptur i jadłospisów w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży.

Zobacz więcej

Organizacja konkursu na dyrektora szkoły/przedszkola

Zobacz więcej

Dowiedz się więcej

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o naszej ofercie, organizowanych przez nas szkoleniach, kursach i warsztatach zadzwoń lub napisz!

Sprawdź nasze szkolenia