Nowoczesny kucharz, nowoczesny intendent, współpraca, podział obowiązków na stanowiskach kucharz i intendent SZKOLENIE ZAMKNIĘTE
Kategorie
OświataRegion
Cała PolskaTagi
Szkolenie dwudniowe ZAMKNIĘTE
Propozycja programu szkolenia:
- Omówienie wytycznych z Ustawy o opiece nad dzieckiem do lat 3 oraz Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. i uzasadnienie ich wprowadzenia z punktów widzenia kucharza.
- Ograniczenia w stosowaniu soli, cukru i tłuszczów nasyconych – czym je zastąpić bez pogorszenia smaku potraw.
- Dozwolone przepisami prawa zamienniki cukru białego, ich zalety i wady oraz informacje dotyczące zachowania ich wartości odżywczej: miód pszczeli, syrop klonowy, cukier brzozowy naturalnego pochodzenia. Zasady technologiczne stosowania zamienników cukru w poszczególnych daniach/ produktach.
- Dozwolone przepisami prawa zamienniki soli oraz koncentratów spożywczych i mieszanek przypraw z solą bez bez utraty smakowitości dań.
Przepisy na mieszanki naturalnych przypraw.
- Wpływ obróbki wstępnej oraz rodzaju obróbki termicznej na zachowanie wartości odżywczych składników potraw, porównanie różnych technik kulinarnych i przykłady receptur dań zachowujących wysoką wartość odżywczą.
- Różnice w wartości odżywczej tłuszczów zwierzęcych i roślinnych, dozwolone przepisami prawnymi tłuszcze do smarowania pieczywa, tłuszcze do smażenia/pieczenia, tłuszcze do potrwa na zimno.
- Alternatywne sposoby przygotowania dań w odniesieniu do ograniczenia smażenia oraz użycia tłuszczów. Niekonwencjonalne wykorzystanie tradycyjnych urządzeń.
- Redukcja białka i tłuszczu pochodzenie zwierzęcego – sposoby na wprowadzenie roślin strączkowych do diety.
- Diety eliminacyjne – jak przygotowywać dania w takich dietach, jakich używać produktów, jak napisać procedurę zapobiegania zanieczyszczeniom krzyżowym alergenami.
- Praktyczne wskazówki dotyczące stosowania aktualnych norm żywienia.
- Wzorcowe gramatury poszczególnych produktów spożywczych dla zróżnicowanych grup wiekowych dzieci i młodzieży umożliwiające realizację norm żywienia. Zasady doliczania odpadów w celu wyliczenia wielkości zamówienia.
- Zasady GHP, GMP i Systemu HACCP podczas wykonywania czynności w procesie produkcji dań kulinarnych do surowca do wyrobu gotowego.
- Układanie jadłospisów i tworzenie receptur – praktyczne wskazówki.
- Obróbka dynamiczna i obróbka termiczna żywności.
Na szkoleniu uzyskają Państwo odpowiedzi na następujące pytania:
- Dlaczego zmiany wprowadzone przez przepisy prawne są takie ważne i dlaczego je wprowadzono.
- Czym można zastąpić cukier, sól, niedozwolone koncentraty czy mieszanki przypraw bez obawy o smak dań.
- Dlaczego rośliny strączkowe są zdrowe oraz praktyczne porady jak je wprowadzać do diety małych dzieci, żeby były przez nie akceptowane.
- Dlaczego tłuszcze roślinne są zdrowsze niż zwierzęce.
- Jak zmniejszyć ilość tłuszczów zwierzęcych i ogólnie tłuszczów w diecie dziecka.
- Jak maksymalnie ograniczyć straty wartości odżywczych w czasie przyrządzania potraw.
- Alternatywne wykorzystanie urządzeń znajdujących się w kuchni.
- Piec konwekcyjny jako zamiennik smażenia oraz gotowania w wodzie, zapoznanie się z możliwościami urządzenia.
- Czym zastępować składniki podstawowe w dietach eliminacyjnych.
- Jak uniknąć ryzyka niedoborów składników odżywczych mogących pojawiać się w dietach eliminacyjnych.
- Jak przygotować kotleta w panierce, nuggetsy, pizzę czy burgera – praktyczne przykłady, co zmienić w składzie lub technice przygotowania ulubionych przez wszystkie dzieci dań, żeby były zgodne z przepisami prawa, normami żywienia i dużo zdrowsze.
- Jakie wielkości porcji dań i produktów na talerzu realizują zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze wynikające z norm żywienia.
- Jakie zapisy powinny być prowadzone na kuchni aby zrealizować wymagania prawne w zakresie GHP, GMP i Systemu HACCP.
Cena obejmuje:
Szkolenie stacjonarne:
*zapewnienie wykwalifikowanego trenera;
*materiały szkoleniowe;
*notes i długopis dla każdego uczestnika;
*Certyfikat ukończenia szkolenia w formie elektronicznej PDF lub papierowej (kwestia uzgodnienia).
Szkolenie online:
*zapewnienie wykwalifikowanego trenera;
*dostęp do profesjonalnej platformy szkoleniowej;
*materiały szkoleniowe w formie elektronicznej PDF;
*Certyfikat ukończenia szkolenia w formie elektronicznej PDF lub papierowej (kwestia uzgodnienia).
Prowadzący
Od 2007 roku trener i auditor w obszarze bezpieczeństwa żywności i żywienia. Posiada specjalizację z mikrobiologii, ukończyła studia podyplomowe z zarządzania jakością, dietetyki i planowania żywienia. Autorka licznych publikacji dotyczących organizacji żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych m.in.: Jadłospisy dla dzieci w wieku żłobkowym, Jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym, Jadłospisy dla dzieci szkolnych, Żywienie osób dorosłych, ze szczególnym uwzględnieniem żywienia osób starszych. Od lat była związana z Inspekcją Sanitarną, pełnomocnik systemu bezpieczeństwa żywności w dużym zakładzie wytwarzającym żywność pochodzenia zwierzęcego, audytor systemów zarządzania, w tym systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Autor licznych publikacji poświęconych tematyce HACCP m.in.: HACCP w żłobku i przedszkolu, HACCP w szkole, HACCP dla zakładów żywienia zbiorowego. Specjalizuje się w komponowaniu jadłospisów oraz szkoleń dla placówek żywienia zbiorowego dzieci, młodzieży i osób dorosłych- w tym żłobki, przedszkola, szkoły podstawowe i ponadpodstawowe, szpitale, DPS. Zajmuje się również opracowaniem dokumentacji HACCP dla placówek żywienia zbiorowego. Swoje bogate doświadczenie zawodowe zawdzięcza tysiącom uczestnikom szkoleń, które przez lata zaufały jej doświadczeniu biorąc udział w szkoleniach. Dodatkowo autorka aplikacji do planowania żywienia i prowadzenia magazynu spożywczego KCALkulator żywieniowy.
Podobne szkolenia
Co jeszcze może Cię zainteresować?
Obowiązki sekretarza szkoły i przedszkola. Rola, zadania, obowiązki sekretariatu w placówce oświatowej
Zobacz więcejNadzór jednostki samorządu terytorialnego nad prawidłowością wprowadzania danych do Systemu Informacji Oświatowej w kontekście składania w 2024 roku wniosku o rezerwę subwencji oświatowej
Zobacz więcejDowiedz się więcej
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o naszej ofercie, organizowanych przez nas szkoleniach, kursach i warsztatach zadzwoń lub napisz!
Sprawdź nasze szkolenia