szkolenie online

Gospodarka magazynowa środkami spożywczymi.

ID szkolenia: 3069

Tagi

#gospodarka_magazynowa, #środki_spożywcze
Opiekun szkolenia
Uwaga!

• 315 zł brutto – udział 1 osoby w szkoleniu z placówki publicznej
• 520 zł brutto – udział 2 osób z jednej placówki*(zwolnione z vat w przypadku finansowania ze środków publicznych)

Adresaci

DLA KOGO:

  • dyrektorów/kierowników żłobków, przedszkoli, szkół podstawowych i ponadpodstawowych, burs, internatów, ośrodków szkolno-wychowawczych,
  • dietetyków, intendentów, kucharzy zatrudnionych w w/w placówkach,
  • właścicieli firm cateringowych wytwarzających posiłki dla dzieci i młodzieży,
  • dyrektorów placówek prowadzących zakłady żywienia zbiorowego osób dorosłych (domów pomocy społecznej, zakładów pielęgnacyjno- opiekuńczych, uzdrowisk, sanatoriów, szpitali, środowiskowych domów samopomocy, domów seniora itp.),
  • dietetyków, intendentów, kucharzy zatrudnionych w w/w placówkach,
  • właścicieli firm cateringowych wytwarzających posiłki dla osób dorosłych,
  • pracowników wojewódzkich i powiatowych stacji sanitarno- epidemiologicznych.

Program szkolenia

Szkolenie ma charakter warsztatowy, w jego trakcie prowadzący omówi najczęściej pojawiające się wątpliwości dotyczące prowadzenia gospodarki magazynowej środkami spożywczymi wraz z przedstawieniem dokumentów, które są tworzone w związku z przyjmowaniem i rozliczaniem środków spożywczych.

1. Odpowiedzialność za dyscyplinę finansów publicznych w procesie zakupu i rozchodowywania środków spożywczych:
– Czy opłata za wsad do kotła wnoszona przez rodziców dziecka podlega pod przepisy o finansach publicznych?
– Kto w placówce odpowiada za naruszenie zasad prawidłowej gospodarki magazynowej: Dyrektor, Intendent, Księgowy, CUW, kucharz?

2. Prowadzenie magazynu środków spożywczych elektronicznie lub papierowo z wykorzystaniem kartotek magazynowych:
– zasady, zalety i wady obu rozwiązań,
– prezentacja aktywnego formularza excel do rozliczeń oraz przykładowego programu magazynowego,
– liczba magazynów (kiedy jeden magazyn a kiedy kilka), zamykanie i otwieranie magazynów, przesunięcia między magazynowe, bilans otwarcia, bilans zamknięcia.

3. Przyjmowanie środków spożywczych w oparciu o dokumenty WZ oraz faktury/rachunki:
– zasady odbierania towaru na podstawie dokumentów WZ,
– łączenie dokumentów WZ po przyjęciu faktury,
– z czego wynikają różnice kwot pomiędzy dokumentem dostawy a wyliczeniem w programie, czy różnice te należy korygować,
– rejestry faktur,
– terminy płatności za faktury jako jedno z kryteriów oceny dostawcy,
– definicja dokumentu księgowego,
– okres przechowywania dokumentacji księgowej,

4. Okresy raportowania stanów magazynowych: dzienne, miesięczne, roczne: zasady generowania, przekazywanie do księgowości/CUW.

5. Typy raportów magazynowych i zasady ich sporządzania:
– raport przyjęć do magazynu środków spożywczych, wprowadzanie środków spożywczych na magazyn (pojedyncze produkty i grupy asortymentowe),
– raport wydań z magazynu środków spożywczych, rozchód z magazynu (rzetelne wydawanie mające wpływ na wyliczenia wartości odżywczej oraz koszty żywienia), raportowanie stanów magazynowych, wpływ nieobecności na rozchód magazynowy,
– raport kosztów żywieniowych – jak często generować aby uniknąć przekroczenia stawki jak również nadwyżek magazynowych,
– raport stanów magazynowych i inwentaryzacji.

6. Opisywanie faktur: jaki zakres informacji jest niezbędny, jak połączyć kontrolę ilościową i jakościową.

7. Kontrola limitów wynikających z zawartych umów:
– czy zawarcie umowy z dostawcą jest obowiązkowe,
– czy można przekroczyć limit z umowy z dostawcą, jeśli tak to o ile,
– czy można dokonywać zakupów dodatkowych środków spożywczych u dostawców nie wyłonionych w procesie zamówienia publicznego.

8. Kontrola stawki żywieniowej i realizacja wydatków na żywienie w danym okresie rozliczeniowym (omówienie na podstawie przepisów prawnych, ich interpretacji w wyrokach sądowych, wyników kontroli Regionalnych Izb Obrachunkowych):
– kto ustala stawkę żywieniową, w jaki sposób dokonać zatwierdzonej prawidłowo zmiany stawki żywieniowej,
– jak wyliczyć opłatę za posiłki wykupywane przez nauczycieli i pracowników obsługi (wsad do kotła, stawka vat, opłaty dodatkowe), prezentacja wzoru do wyliczeń,
– co w sytuacji cateringu: jakie koszty ponosi rodzic za żywienie z cateringu publicznego (innej placówki typu szkoła/przedszkole) a jakie z prywatnej firmy cateringowej.
– jaka wielkość porcji jest odpowiednia dla dziecka a jaka dla nauczyciela lub pracownika obsługi.

9. Odsetki ustawowe za nieuregulowane przez rodziców płatności: zasady naliczania, sposób egzekwowania.

10. „Podatek smakowy” – co oznacza ten potocznie używany termin, czy istnieją podstawy prawne dotyczące nakładania na pracowników przygotowujących posiłki tego „podatku”.

11. Nadwyżki pozostające z wpłat rodziców: metody kontroli wydatków na zakupy środków spożywczych, sposoby zagospodarowania nadwyżki.

12. Zakres stosowania prawa zamówień publicznych obowiązującego do 01.01.2021 r., w tym: zasady podziału zamówienia na części i prawne uzasadnienie takiej możliwości, tryby postępowania przy zamówieniu o wartości do 130 tys zł netto oraz zamówieniu o wartości powyżej 130 tys zł netto, rola intendenta w procesie szacowania wartości zamówienia oraz przygotowywania dokumentów umożliwiających przeprowadzenie zamówienia.

 

 

Prowadzący

Od 2007 roku trener i auditor w obszarze bezpieczeństwa żywności i żywienia. Posiada specjalizację z mikrobiologii, ukończyła studia podyplomowe z zarządzania jakością, dietetyki i planowania żywienia. Autorka licznych publikacji dotyczących organizacji żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych m.in.: Jadłospisy dla dzieci w wieku żłobkowym, Jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym, Jadłospisy dla dzieci szkolnych, Żywienie osób dorosłych, ze szczególnym uwzględnieniem żywienia osób starszych. Od lat była związana z Inspekcją Sanitarną, pełnomocnik systemu bezpieczeństwa żywności w dużym zakładzie wytwarzającym żywność pochodzenia zwierzęcego, audytor systemów zarządzania, w tym systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Autor licznych publikacji poświęconych tematyce HACCP m.in.: HACCP w żłobku i przedszkolu, HACCP w szkole, HACCP dla zakładów żywienia zbiorowego. Specjalizuje się w komponowaniu jadłospisów oraz szkoleń dla placówek żywienia zbiorowego dzieci, młodzieży i osób dorosłych- w tym żłobki, przedszkola, szkoły podstawowe i ponadpodstawowe, szpitale, DPS. Zajmuje się również opracowaniem dokumentacji HACCP dla placówek żywienia zbiorowego. Swoje bogate doświadczenie zawodowe zawdzięcza tysiącom uczestnikom szkoleń, które przez lata zaufały jej doświadczeniu biorąc udział w szkoleniach. Dodatkowo autorka aplikacji do planowania żywienia i prowadzenia magazynu spożywczego KCALkulator żywieniowy.

SZKOLENIE W FORMIE ON-LINE

  • Bez wychodzenia z domu, przy pomocy komputera lub telefonu podłączonego do sieci,
  • W oparciu o profesjonalną platformę szkoleniową,
  • Szkolenia odbywają się w czasie rzeczywistym z możliwością bezpośredniego kontaktu z prowadzącym,
  • Uczestnicy otrzymują bogate materiały szkoleniowe,
  • Nie wymaga żadnej szczególnej umiejętności posługiwania się oprogramowaniem,
  • Możliwość zadawania pytań ekspertowi na żywo.
Szczegóły i rejestracja

Data od:

12 kwiecień 2024 08:00

Data do:

12 kwiecień 2024 15:00

Miejsce:

szkolenie online

Koszt:

315 zł + VAT

Formularz ogólny: Pobierz formularz

Podobne szkolenia

Co jeszcze może Cię zainteresować?

DIETA WEGETARIAŃSKA I WEGAŃSKA W ŻYWIENIU ZBIOROWYM DZIECI

Zobacz więcej

ZATRUDNIANIE PERSONELU W PROJEKTACH UE W PERSPEKTYWIE NA LATA 2021-2027

Zobacz więcej

DIETETYKA DLA OSÓB PRACUJĄCYCH W ZAKŁADACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO Z ELEMENTAMI SYSTEMU HACCP

Zobacz więcej

Dowiedz się więcej

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o naszej ofercie, organizowanych przez nas szkoleniach, kursach i warsztatach zadzwoń lub napisz!

Sprawdź nasze szkolenia