szkolenie online

Lista 300 produktów spożywczych dozwolonych i niedozwolonych do stosowania w żywieniu zbiorowym w żłobkach, przedszkolach, szkołach.

ID szkolenia: 3200

Region

Cała Polska

Tagi

#produkty spożywcze, #przedszkola, #żłobki, #żywienei zbiorowe, #żywienie_dzieci, #żywienie_młodzieży, #żywienie_zbiorowe
Opiekun szkolenia
Uwaga!

Przy zgłoszeniu 2 osób z jednej instytucji – 260 zł/os.

Materiały szkoleniowe będą zawierać:

1. Przykładowe receptury.
2. Przykładowy jadłospis z gramaturą z wykazem składników i alergenów.
3. Listę 300 produktów spożywczych dozwolonych i niedozwolonych .
4. Listę dozwolonych i niedozwolonych dodatków do produktów dla dzieci.
4. Prezentację.

Program szkolenia

1. Dlaczego w żywieniu zbiorowym dzieci w żłobku można używać środki spożywcze zawierające chemiczne E dodatki do żywności, sztuczne aromaty i barwniki?
2. Dlaczego w żywieniu zbiorowym dzieci w przedszkolu i szkole nie można używać środków spożywcze zawierające chemiczne E dodatki do żywności, sztuczne aromaty i barwniki?
3. Niezbędne definicje:
– koncentrat spożywczy,
– żywność naturalna,
– żywność nieprzetworzona.
4. Lista E-składników, z podziałem na naturalne i sztuczne oraz z podziałem na:
*nieszkodliwe, uznane za bezpieczne
*podejrzane
*niebezpieczne
*zalecana ostrożność
5. Czy aromaty i barwniki mogą się znaleźć w produktach dla dzieci.
6. Rozpoznawanie E dodatków na podstawie wykazu składników na etykietach środków spożywczych.
7. Lista ponad 300 produktów spożywczych dozwolonych do stosowania w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży wraz z ich prawidłowych opisem do zamówienia publicznego:
– mięso i wędliny,
– artykuły ogólnospożywcze (w tym produkty w puszkach, w słoikach, keczup, musztarda, majonez, budyń, kisiel, galaretka, soki, musy owocowe),
– mrożonki (rybne, warzywne, owocowe),
– warzywa i owoce,
– wyroby garmażeryjne: świeże i mrożone,
– jajka,
– nabiał,
– pieczywo, wyroby cukiernicze i ciastkarskie.
8. Zamienniki dla produktów niedozwolonych do stosowania w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży.
9. Przykładowe receptury na dania bez użycia koncentratów spożywczych i półproduktów na m.in.:
– kisiel, galaretkę, galaretkę jogurtową, budyń – różne smaki,
– zakwasy na zupy,
– keczup,
– majonez bez użycia jaj.

Prowadzący

Od 2007 roku trener i auditor w obszarze bezpieczeństwa żywności i żywienia. Posiada specjalizację z mikrobiologii, ukończyła studia podyplomowe z zarządzania jakością, dietetyki i planowania żywienia. Autorka licznych publikacji dotyczących organizacji żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych m.in.: Jadłospisy dla dzieci w wieku żłobkowym, Jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym, Jadłospisy dla dzieci szkolnych, Żywienie osób dorosłych, ze szczególnym uwzględnieniem żywienia osób starszych. Od lat była związana z Inspekcją Sanitarną, pełnomocnik systemu bezpieczeństwa żywności w dużym zakładzie wytwarzającym żywność pochodzenia zwierzęcego, audytor systemów zarządzania, w tym systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Autor licznych publikacji poświęconych tematyce HACCP m.in.: HACCP w żłobku i przedszkolu, HACCP w szkole, HACCP dla zakładów żywienia zbiorowego. Specjalizuje się w komponowaniu jadłospisów oraz szkoleń dla placówek żywienia zbiorowego dzieci, młodzieży i osób dorosłych- w tym żłobki, przedszkola, szkoły podstawowe i ponadpodstawowe, szpitale, DPS. Zajmuje się również opracowaniem dokumentacji HACCP dla placówek żywienia zbiorowego. Swoje bogate doświadczenie zawodowe zawdzięcza tysiącom uczestnikom szkoleń, które przez lata zaufały jej doświadczeniu biorąc udział w szkoleniach. Dodatkowo autorka aplikacji do planowania żywienia i prowadzenia magazynu spożywczego KCALkulator żywieniowy.

SZKOLENIE W FORMIE ON-LINE

  • Bez wychodzenia z domu, przy pomocy komputera lub telefonu podłączonego do sieci,
  • W oparciu o profesjonalną platformę szkoleniową,
  • Szkolenia odbywają się w czasie rzeczywistym z możliwością bezpośredniego kontaktu z prowadzącym,
  • Uczestnicy otrzymują bogate materiały szkoleniowe,
  • Nie wymaga żadnej szczególnej umiejętności posługiwania się oprogramowaniem,
  • Możliwość zadawania pytań ekspertowi na żywo.
Szczegóły i rejestracja

Data od:

18 grudzień 2024 09:00

Data do:

18 grudzień 2024 15:00

Miejsce:

szkolenie online

Koszt:

315 zł + VAT

Formularz ogólny: Pobierz formularz

Podobne szkolenia

Co jeszcze może Cię zainteresować?

Kurs Kancelaryjno – Archiwalny I stopnia

Zobacz więcej

Dietetyka dla osób pracujących w zakładach żywienia zbiorowego z elementami systemu HACCP

Zobacz więcej

Nieodpłatne przekazanie, sprzedaż lub likwidacja zbędnych zużytych lub uszkodzonych składników majątku, który stanowi wyposażenie jednostek sektora finansów publicznych po zmianie rozporządzenia rady ministrów oraz w nowym polskim ładzie

Zobacz więcej

Dowiedz się więcej

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o naszej ofercie, organizowanych przez nas szkoleniach, kursach i warsztatach zadzwoń lub napisz!

Sprawdź nasze szkolenia