szkolenie online

Układanie receptur i jadłospisów w żywieniu zbiorowym osób dorosłych, ze szczególnym uwzględnieniem osób starszych- szkolenie warsztatowe, doskonalące

ID szkolenia: 2705

Region

Nie określono

Tagi

#gramatury, #osoby_starsze, #układanie_jadospisów, #układanie_receptur, #żywienie_zbiorowe
Opiekun szkolenia
Uwaga!

• 315 zł brutto – udział 1 osoby w szkoleniu z placówki publicznej
• 520 zł brutto – udział 2 osób z jednej placówki*(zwolnione z vat w przypadku finansowania ze środków publicznych)
•315 zł + 23% VAT – całkowity koszt udziału 1 osoby z placówki prywatnej

Cel i korzyści

Co wyniesiesz z tego szkolenia?

Na szkoleniu uzyskasz odpowiedzi na następujące pytania:
• Ile maksymalnie można zastosować soli i cukru w żywieniu różnych grup wiekowych osób dorosłych. Jaka sól jest najlepsza do żywienia osób dorosłych. Czym można zastąpić cukier.
• Czy stosowanie norm żywienia w żywieniu zbiorowym osób dorosłych jest obowiązkowe, czy wyliczanie ilości kcal, węglowodanów, białek, tłuszczów, składników i witamin jest obowiązkowe? Czy wyliczanie wartości odżywczej dotyczy receptur czy jadłospisów. Czy wyliczanie wartości odżywczej dotyczy wyłącznie diety podstawowej czy także diet leczniczych i eliminacyjnych.
• Czy jesteśmy zobowiązani do przygotowywania diet innych niż lecznicze na życzenie.
• Czy można gotować zupy na kościach i porcjach rosołowych.
• Czy można zamrażać produkty.
• Czy można używać mrożonek.
• Czy można zamawiać gotowe wyroby garmażeryjne, np. chłodzone lub mrożone pierogi, kluski itp.
• Czy można podawać produkty z puszek.
• Na ile dni powinien być ułożony jadłospis.
• Czym powinno zabielać się zupy.
• Jaki tłuszcz powinien być używany do smarowania pieczywa a jaki do obróbki termicznej (masło czy margaryna, olej rzepakowy czy oliwa, uzasadnienie dla stosowania masła klarowanego).
• Czy różni się gramatura netto od gramatury brutto. Jak wyliczyć z receptury/jadłospisu całkowitą ilość produktu do zamówienia.
• Czym różnią się odpady od start technologicznych i talerzowych.
• Jakie produkty spożywcze powinny znaleźć w śniadaniu, II śniadaniu, obiedzie i kolacji.
• Jak połączyć żywienie dorosłych będących w różnych grupach wiekowych. Jakie są zasady zmniejszania/zwiększania racji pokarmowych celem uzyskania zgodności z normą żywienia. Czy jest możliwe „gotowanie w jednym kotle”.
• Jak często, w jaki sposób i na jakich zasadach wyliczać średnią ważoną normę żywienia.
• Jaka jest zalecana liczba posiłków w żywieniu całodziennym.
• Jaki należy ustalić % realizacji normy dziennej w sytuacji kiedy placówka nie prowadzi żywienia całodziennego.
• Jakie są zalecane ilości wody/napojów w żywieniu osób dorosłych. Jakie napoje realizują normę na wodę a jakie nie.

Materiały szkoleniowe będą zawierać:
• Zestaw norm żywienia z 2020 r.
• Aktywne pliki excel umożliwiające wyliczanie średniej ważonej normy na energię i norm na składniki odżywcze.
• Zestaw wzorcowych gramatur.
• Przykładowe receptury na dania.
• Przykładowe zbilansowane jadłospisy.
• Tabela z wielkością odpadków pomiędzy produktem rynkowym a produktem jadalnym.
• Prezentację i materiały dotyczące każdego punktu programu szkolenia.

Program szkolenia

1. Tworzenie i aktualizacja receptur:
– zasady układania receptur: kto tworzy receptury, w jakim celu, współdziałanie dietetyka i kucharza
– różnica pomiędzy recepturą żywieniową a technologiczną, wraz z prezentacją przykładów,
– zasady aktualizacji receptur,
– ułożenie przykładowych receptur (receptury na zupy mleczne, pasty, napoje mleczne, kompot, zupy obiadowe, dania mięsne, surówki, desery itp.),
– przeliczanie wartości odżywczej na podstawie receptur.

2. Układanie jadłospisów:
– zasady układania jadłospisów
– zakres informacji, które muszą być zaprezentowane na jadłospisie
– okres przechowywania etykiet, receptur i jadłospisów,
– przeliczanie wartości odżywczej racji pokarmowych.

3. Wyliczanie zapotrzebowania na podstawie wcześniej ustalonych receptur i jadłospisów.

4. Wzorcowe gramatury dla diety o wartości energetycznej 2000 kcal, przeliczanie wzorcowych gramatur na inne wartości średniej ważonej normy.

Materiały szkoleniowe będą zawierać:
• Zestaw norm żywienia z 2020 r.
• Aktywne pliki excel umożliwiające wyliczanie średniej ważonej normy na energię i norm na składniki odżywcze.
• Zestaw wzorcowych gramatur.
• Przykładowe receptury na dania.
• Przykładowe zbilansowane jadłospisy.
• Tabela z wielkością odpadków pomiędzy produktem rynkowym a produktem jadalnym.

 

 

Prowadzący

Od 2007 roku trener i auditor w obszarze bezpieczeństwa żywności i żywienia. Posiada specjalizację z mikrobiologii, ukończyła studia podyplomowe z zarządzania jakością, dietetyki i planowania żywienia. Autorka licznych publikacji dotyczących organizacji żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych m.in.: Jadłospisy dla dzieci w wieku żłobkowym, Jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym, Jadłospisy dla dzieci szkolnych, Żywienie osób dorosłych, ze szczególnym uwzględnieniem żywienia osób starszych. Od lat była związana z Inspekcją Sanitarną, pełnomocnik systemu bezpieczeństwa żywności w dużym zakładzie wytwarzającym żywność pochodzenia zwierzęcego, audytor systemów zarządzania, w tym systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Autor licznych publikacji poświęconych tematyce HACCP m.in.: HACCP w żłobku i przedszkolu, HACCP w szkole, HACCP dla zakładów żywienia zbiorowego. Specjalizuje się w komponowaniu jadłospisów oraz szkoleń dla placówek żywienia zbiorowego dzieci, młodzieży i osób dorosłych- w tym żłobki, przedszkola, szkoły podstawowe i ponadpodstawowe, szpitale, DPS. Zajmuje się również opracowaniem dokumentacji HACCP dla placówek żywienia zbiorowego. Swoje bogate doświadczenie zawodowe zawdzięcza tysiącom uczestnikom szkoleń, które przez lata zaufały jej doświadczeniu biorąc udział w szkoleniach. Dodatkowo autorka aplikacji do planowania żywienia i prowadzenia magazynu spożywczego KCALkulator żywieniowy.

SZKOLENIE W FORMIE ON-LINE

  • Bez wychodzenia z domu, przy pomocy komputera lub telefonu podłączonego do sieci,
  • W oparciu o profesjonalną platformę szkoleniową,
  • Szkolenia odbywają się w czasie rzeczywistym z możliwością bezpośredniego kontaktu z prowadzącym,
  • Uczestnicy otrzymują bogate materiały szkoleniowe,
  • Nie wymaga żadnej szczególnej umiejętności posługiwania się oprogramowaniem,
  • Możliwość zadawania pytań ekspertowi na żywo.
Szczegóły i rejestracja

Data od:

12 styczeń 2024 08:00

Data do:

12 styczeń 2024 15:00

Miejsce:

szkolenie online

Koszt:

315 zł + VAT

Formularz ogólny: Pobierz formularz

Podobne szkolenia

Co jeszcze może Cię zainteresować?

Dotacje ze środków publicznych – udzielanie, wykorzystywanie, rozliczanie i kontrola wykorzystania

Zobacz więcej

PRZYGOTOWANIE ZAKŁADU ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DO KONTROLI SANITARNEJ ORAZ DOKUMENTACJA GHP, GMP I HACCP ZGODNA Z AKTUALNYMI PRZEPISAMI PRAWNYMI

Zobacz więcej

ZFŚS w jednostkach sektora finansów publicznych po zmianach w kontekście RODO, COVID-19 oraz odpowiedzialności karnej, skarbowej i dyscyplinarnej w jednostkach sektora finansów publicznych w tym w jednostkach oświaty i instytucjach kultury.

Zobacz więcej

Dowiedz się więcej

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o naszej ofercie, organizowanych przez nas szkoleniach, kursach i warsztatach zadzwoń lub napisz!

Sprawdź nasze szkolenia