Epidemiologia zakażeń i procedury higieniczno-sanitarne w żłobkach, klubach dziecięcych, przedszkolach, szkołach, ośrodkach szkolno-wychowawczych itp. z uwzględnieniem PROCEDUR ZAPOBIEGANIA POJAWIANIU SIĘ I NAMNAŻANIU BAKTERII LEGIONELLA W INSTALACJACH WODY CIEPŁEJ.
Region
Nie określonoTagi
Adresaci
Szkolenie przeznaczone dla zakładów żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży:
- dyrektorów żłobków, przedszkoli, klubów dziecięcych,
- dietetyków, intendentów, kucharzy zatrudnionych w w/w placówkach,
- właścicieli firm cateringowych wytwarzających posiłki dla dzieci i młodzieży,
- pracowników Wojewódzkich i Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych.
- pracowników organów prowadzących przedszkola i żłobki (urzędów miast, gmin, jednostek obsługujących placówki oświatowo-wychowawcze),
Program szkolenia
1. Obowiązek utrzymania nieruchomości, w której przebywają dzieci, w należytym stanie sanitarno – higienicznym w celu zapobiegania przenoszeniu zakażeń i chorób zakaźnych
– podstawy prawne, rekomendacje. Wymagania dla obiektów o charakterze otwartym (np. żłobek, przedszkole, szkoła) i zamkniętym (np. dom dziecka, bursa, internat, ośrodek szkolno-wychowawczy, zakład poprawczy itp.).
2. Ważne pojęcia w epidemiologii: epidemiologia, epidemiologia chorób zakaźnych, czynnik zakaźny, choroba zakaźna, choroba zaraźliwa, zakażenie, łańcuch epidemiologiczny, triada epidemiologiczna, rezerwuar, źródło zakażenia, nosiciel, epidemia, zapadalność, chorobowość, umieralność, śmiertelność i inne.
3. Mikrobiom małego dziecka i jego znaczenie.
4. Przepisy prawne odnoszące się do wymagań higieniczno-sanitarnych w placówkach typu żłobek, klub dziecięcy, przedszkole, szkoła, ośrodek szkolno-wychowawczy, dom dziecka, bursa, internat, zakład poprawczy itp.
– Przepisy prawa budowlanego,
– Kodeks pracy i Rozporządzenie w sprawie ogólnych przepisów BHP,
– Ustawa o opiece nad dzieckiem do lat 3,
– Prawo oświatowe,
-Ustawa z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi: obowiązek utrzymywania nieruchomości w należytym stanie higieniczno-sanitarnym, wykaz zakażeń
i chorób zakaźnych.
5. Dokumentacja wewnętrzna wspierająca profilaktykę zakażeń – Regulamin wewnętrzny/statut jako dokument określający zasady bezpieczeństwa zdrowotnego i wspierający profilaktykę zakażeń.
6. Profilaktyka zakażeń w żłobkach, klubach dziecięcych, przedszkolach, szkołach ośrodkach szkolno-wychowawczych, domach dziecka, bursach, internatach itp.
6.1. Rola środków ochrony osobistej i zasady ich stosowania.
6.2. Dobór odpowiednich środków do mycia i dezynfekcji, zasady i techniki mycia i dezynfekcji:
• dużych powierzchni,
• małych i trudno dostępnych powierzchni,
• twardych i zmywalnych powierzchni,
• powierzchni i sprzętów skażonych zanieczyszczeniami organicznymi,
6.3. Sprzątanie i czyszczenie pomieszczeń i powierzchni w pomieszczeniach socjalnych i sanitarnych.
6.4. Zasady postępowania z odpadami.
6.5. Zasady postępowania z odzieżą roboczą pracowników.
6.6. Zasady postępowania z bielizną pościelową dzieci i ich odzieżą.
6.7. Cele i zasady mycia i dezynfekcji rąk.
6.8. Profilaktyka zakażeń przenoszonych drogą pokarmową.
6.9. Profilaktyka
Prowadzący
Z wykształcenia mikrobiolog, wieloletni pracownik Państwowej Inspekcji Sanitarnej, od wielu lat pracownik różnych zakładów leczniczych, auditor systemów zarządzania jakością, trener i konsultant w obszarach związanych z zapewnieniem bezpieczeństwa epidemiologicznego.
SZKOLENIE W FORMIE ON-LINE
- Bez wychodzenia z domu, przy pomocy komputera lub telefonu podłączonego do sieci,
- W oparciu o profesjonalną platformę szkoleniową,
- Szkolenia odbywają się w czasie rzeczywistym z możliwością bezpośredniego kontaktu z prowadzącym,
- Uczestnicy otrzymują bogate materiały szkoleniowe,
- Nie wymaga żadnej szczególnej umiejętności posługiwania się oprogramowaniem,
- Możliwość zadawania pytań ekspertowi na żywo.
Podobne szkolenia
Co jeszcze może Cię zainteresować?
DIETETYKA DLA OSÓB PRACUJĄCYCH W ZAKŁADACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO Z ELEMENTAMI SYSTEMU HACCP
Zobacz więcejMNIEJ SOLI, CUKRU I TŁUSZCZU – receptury, gramatury i jadłospisy w żywieniu dzieci w żłobku, przedszkolu i szkole umożliwiające realizację norm żywienia z 2020 r. Metody obniżania zawartości cukru, soli i tłuszczu w recepturach i jadłospisach, stosowanie dozwolonych zamienników
Zobacz więcejDowiedz się więcej
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o naszej ofercie, organizowanych przez nas szkoleniach, kursach i warsztatach zadzwoń lub napisz!
Sprawdź nasze szkolenia