szkolenie online

DIETETYKA DLA OSÓB PRACUJĄCYCH W ZAKŁADACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO Z ELEMENTAMI SYSTEMU HACCP

ID szkolenia: 2834

Region

Nie określono

Tagi

#alergie_pokarmowe, #kurs, #kurs_dietetyka, #leczenie_dietetyczne, #normy_żywienia, #planowanie_żywienia, #podstawy_żywienia, #produkty, #receptury, #składniki, #zakład_żywienia_zbiorowego
Opiekun szkolenia
Uwaga!

SZKOLENIE DOSKONALĄCE ODBYWA SIĘ W DNIACH 04.12 , 05.12 , 07.12 , 11.12 , 12.12 W GODZINACH 12.00-14.00 i 18.12.2023r. W GODZINACH 8.00-15.00

WAŻNE: Kurs będzie nagrywany z możliwością obejrzenia go w wybranych dniach i godzinach jeśli uczestnik kursu nie będzie mógł wziąć w nim udziału w godzinach jego trwania.

 

Adresaci

DLA KOGO:
a) zakładów żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży:
• dyrektorów żłobków, przedszkoli, szkół podstawowych i ponadpodstawowych,
• dietetyków, intendentów, kucharzy zatrudnionych w w/w placówkach,
• właścicieli firm cateringowych wytwarzających posiłki dla dzieci i młodzieży,
• pracowników wojewódzkich i powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych.
b) zakładów żywienia zbiorowego osób dorosłych:
• dyrektorów placówek prowadzących zakłady żywienia zbiorowego osób dorosłych (domów pomocy społecznej, zakładów pielęgnacyjno – opiekuńczych, uzdrowisk, sanatoriów, szpitali, środowiskowych domów samopomocy, domów seniora itp.),
• dietetyków, intendentów, kucharzy zatrudnionych w w/w placówkach,
• właścicieli firm cateringowych wytwarzających posiłki dla osób dorosłych,

Program szkolenia

1. Podstawy żywienia człowieka.
1.1. Gospodarka energetyczna organizmu.
1.2. Gospodarka wodna w organizmie.
1.3. Równowaga kwasowo-zasadowa.
2. Normy żywienia i składniki pokarmowe.
2.1. Geneza norm żywienia.
2.2. Potrzeby energetyczne organizmu.
2.3. Podział na grupy żywieniowe.
3. Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu.
3.1. Białka.
3.2. Tłuszcze.
3.3. Węglowodany.
3.4. Błonnik pokarmowy.
3.5. Witaminy.
3.6. Składniki mineralne.
4. Podział produktów spożywczych na grupy i charakterystyka ich wartości odżywczej.
5. Zasady wyliczania wartości odżywczej dań kulinarnych i posiłków – tworzenie receptur.
6. Alergie i nietolerancje pokarmowe.
6.1. Nietolerancja histaminy.
6.2. Nietolerancja laktozy.
6.3. Nietolerancja fruktozy.
7. Choroby zależne od glutenu.
7.1 Celiakia.
7.2. Alergia na pszenicę.
7.3. Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten.
7.4 Zalecenia żywieniowe w diecie bezglutenowej.
8. Leczenie dietetyczne chorób.
8.1. Choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego.
8.2. Choroby jelit.
8.3. Choroby wątroby i dróg żółciowych.
8.4. Choroby trzustki.
8.5. Choroby nerek.
8.6. Choroby układu krążenia.
8.7. Choroby metaboliczne.
8.8. Choroby układu kostno-stawowego.
8.9. Nowotwory złośliwe.
8.10 Choroby skóry.
8.11 Choroby endokrynologiczne.
9. Zasady planowania żywienia indywidualnego.
9.1 Dieta redukcyjna.
9.2 Wywiad żywieniowo – medyczny.
9.3 Przykładowe przepisy.
10. Zasady planowania żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży.
11. Zasady planowania żywienia zbiorowego osób dorosłych.
12. Dobra Praktyka Higieniczna, Dobra Praktyka Produkcyjna i system HACCP zgodne z aktualnymi przepisami prawnymi.
12.1. Nowe procedury planowania i przeprowadzania kontroli zakładów żywienia zbiorowego przez sanepid.
12.2. Zmiany przepisów higieniczno- sanitarnych i ich wpływ na procedury i instrukcje w ramach systemu HACCP.
12.3. Procedury i instrukcje obowiązkowe do opracowania w ramach systemu HACCP.
12.4. Zasady prowadzenia zapisów wynikających z systemu HACCP: jakie zapisy muszą być
prowadzone i z jaką częstotliwością.

Prowadzący

Trener 1: Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ukończyła studia magisterskie na wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, ze specjalnością „Dietetyka w specyficznych potrzebach żywieniowych”. Swoją wiedzę pogłębia przez udział w licznych konferencjach i szkoleniach między innymi z zakresu psychodietetyki. Obecnie prowadzi własną poradnię dietetyczną, w ramach której założyła Centrum Zaburzeń Odżywiania u dzieci i dorosłych. Swoją pasję do dietetyki wyraża również poprzez działalność w mediach, gdzie udowadnia, że zdrowe posiłki dla dzieci czy osób dorosłych chorych nie muszą być nudne i niesmaczne, ale wręcz przeciwnie. Doświadczenie zawodowe zostało zdobyte poprzez pracę w Szpitalu MSWiA w Złocieńcu, publicznym żłobku w Wałczu, cateringu dietetycznym „Fit-papu” w Wałczu, Dukat Medical SPA w Dąbkach oraz współpracy z cateringiem dla dzieci „Kuchnia Tytusa” w Poznaniu i udział w projektach unijnych. Specjalizuje się w komponowaniu jadłospisów dla placówek żywienia zbiorowego dzieci i dorosłych, między innymi do żłobków, przedszkoli, prywatnych szkół, czy szpitala. Dodatkowo bierze udział w licznych projektach oraz zajmuje się prowadzeniem szkoleń i warsztatów kulinarnych dla dzieci w Wałczu, Pile oraz Poznaniu. Zajmuje się także dietoterapią kobiet w ciąży i laktacji.

Trener 2: Od 2007 roku trener i auditor w obszarze bezpieczeństwa żywności i żywienia. Posiada specjalizację z mikrobiologii, ukończyła studia podyplomowe z zarządzania jakością, dietetyki i planowania żywienia. Autorka licznych publikacji dotyczących organizacji żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych m.in.: Jadłospisy dla dzieci w wieku żłobkowym, Jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym, Jadłospisy dla dzieci szkolnych, Żywienie osób dorosłych, ze szczególnym uwzględnieniem żywienia osób starszych. Od lat była związana z Inspekcją Sanitarną, pełnomocnik systemu bezpieczeństwa żywności w dużym zakładzie wytwarzającym żywność pochodzenia zwierzęcego, audytor systemów zarządzania, w tym systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Autor licznych publikacji poświęconych tematyce HACCP m.in.: HACCP w żłobku i przedszkolu, HACCP w szkole, HACCP dla zakładów żywienia zbiorowego. Specjalizuje się w komponowaniu jadłospisów oraz szkoleń dla placówek żywienia zbiorowego dzieci, młodzieży i osób dorosłych- w tym żłobki, przedszkola, szkoły podstawowe i ponadpodstawowe, szpitale, DPS. Zajmuje się również opracowaniem dokumentacji HACCP dla placówek żywienia zbiorowego. Swoje bogate doświadczenie zawodowe zawdzięcza tysiącom uczestnikom szkoleń, które przez lata zaufały jej doświadczeniu biorąc udział w szkoleniach. Dodatkowo autorka aplikacji do planowania żywienia i prowadzenia magazynu spożywczego
KCALkulator żywieniowy.

SZKOLENIE W FORMIE ON-LINE

  • Bez wychodzenia z domu, przy pomocy komputera lub telefonu podłączonego do sieci,
  • W oparciu o profesjonalną platformę szkoleniową,
  • Szkolenia odbywają się w czasie rzeczywistym z możliwością bezpośredniego kontaktu z prowadzącym,
  • Uczestnicy otrzymują bogate materiały szkoleniowe,
  • Nie wymaga żadnej szczególnej umiejętności posługiwania się oprogramowaniem,
  • Możliwość zadawania pytań ekspertowi na żywo.
Szczegóły i rejestracja

Data od:

04 grudzień 2023 12:00

Data do:

18 grudzień 2023 15:00

Miejsce:

szkolenie online

Koszt:

700 zł + VAT

Formularz ogólny: Pobierz formularz

Podobne szkolenia

Co jeszcze może Cię zainteresować?

Postępowanie z dokumentacją w jednostkach opieki zdrowotnej Organizacja archiwum w SP ZOZ

Zobacz więcej

Dowiedz się więcej

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o naszej ofercie, organizowanych przez nas szkoleniach, kursach i warsztatach zadzwoń lub napisz!

Sprawdź nasze szkolenia