szkolenie online

Czym skorupka za młodu nasiąknie… Od wybiórczości do niedoborów i otyłości

ID szkolenia: 2987

Region

Nie określono

Tagi

#jedzenie_wybiórcze, #otyłość, #żywienie zbiorowe
Opiekun szkolenia

Adresaci

Szkolenie dla:
– lekarzy pediatrów
– lekarzy specjalistów psychiatrii dziecięcej, diabetologii dziecięcej, chorób metabolicznych
– dietetyków pracujących w POZ i na szpitalnych oddziałach pediatrycznych
– dietetyków pracujących z małymi dziećmi z zaburzeniami jedzenia
– terapeutów żywienia
– psychologów dziecięcych, pedagogów, pracujących indywidualnie i grupowo z małymi pacjentami i ich rodzicami, zatrudnionych w żłobkach, placówkach oświatowych oraz poradniach psychologiczno-pedagogicznych
– intendentów w żłobkach, przedszkolach, szkołach
– dyrektorów żłobków i jednostek systemu oświaty
– rodziców dzieci z trudnościami w jedzeniu

Program szkolenia

1. Charakterystyka trudnych zachowań żywieniowych u dzieci.
2. Neofobia pokarmowa – naturalny etap w rozwoju, a co jeśli nie mija?
3. Dlaczego dzieci jedzą wybiórczo?
4. Analiza przyczyn wybiórczości pokarmowej.
5. Kiedy żywienie dziecka podąża w niewłaściwym kierunku – ryzyko niedożywienia, a ryzyko otyłości.
6. Czym jest niedożywienie u dzieci?
7. Czym jest otyłość u dzieci?
8. Czy w przedszkolu jest miejsce na responsywność?
9. Jak wspierać dziecko i rodzinę w trudnych sytuacjach żywieniowych?
10. Dialog: nauczyciel-rodzic. By podążać w jednym kierunku…

Prowadzący

Dietetyk kliniczny, terapeuta karmienia, pedagog. Wykładowca w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Nauczyciel dyplomowany w ZSP-T w Międzyświeciu. Współautorka publikacji naukowych w recenzowanych czasopismach zagranicznych, autorka licznych publikacji popularnonaukowych z dziedziny dietetyki pediatrycznej. Szczególnie interesuje się neofobią pokarmową, wybiórczością pokarmową i ARFID. Na co dzień prowadzi Poradnię Żywienia Dzieci w Bielsku-Białej gdzie przyjmuje głównie dzieci z wyzwaniami żywieniowymi i rozwojowymi, chorobami genetycznymi oraz wymagającymi leczenia żywieniowego. Swoją wiedzą dzieli się  na konferencjach naukowych oraz organizując szkolenia dla dietetyków.

SZKOLENIE W FORMIE ON-LINE

  • Bez wychodzenia z domu, przy pomocy komputera lub telefonu podłączonego do sieci,
  • W oparciu o profesjonalną platformę szkoleniową,
  • Szkolenia odbywają się w czasie rzeczywistym z możliwością bezpośredniego kontaktu z prowadzącym,
  • Uczestnicy otrzymują bogate materiały szkoleniowe,
  • Nie wymaga żadnej szczególnej umiejętności posługiwania się oprogramowaniem,
  • Możliwość zadawania pytań ekspertowi na żywo.
Szczegóły i rejestracja

Data od:

19 luty 2024 09:00

Data do:

19 luty 2024 14:00

Miejsce:

szkolenie online

Koszt:

330 zł + VAT

Formularz ogólny: Pobierz formularz

Podobne szkolenia

Co jeszcze może Cię zainteresować?

ZFŚS w jednostkach sektora finansów publicznych po zmianach w kontekście RODO, COVID-19 oraz odpowiedzialności karnej, skarbowej i dyscyplinarnej w jednostkach sektora finansów publicznych w tym w jednostkach oświaty i instytucjach kultury.

Zobacz więcej

Dostępność dla osób ze szczególnymi potrzebami i niepełnosprawnościami

Zobacz więcej

Warsztaty praktyczne: przygotowanie i przeprowadzenie zamówienia publicznego na środki spożywcze i usługi cateringowe. Prowadzenie gospodarki magazynowej środkami spożywczymi po przeprowadzeniu zamówienia i podpisaniu umowy.

Zobacz więcej

Dowiedz się więcej

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o naszej ofercie, organizowanych przez nas szkoleniach, kursach i warsztatach zadzwoń lub napisz!

Sprawdź nasze szkolenia