szkolenie online

Cukrzyca

ID szkolenia: 2777

Region

Nie określono

Tagi

#cukrzyca, #dieta_cukrowa, #zamienniki
Opiekun szkolenia

Adresaci

Szkolenie przeznaczone jest dla:

  • dyrektorów placówek prowadzących zakłady żywienia zbiorowego osób dorosłych (domów pomocy społecznej, zakładów pielęgnacyjno – opiekuńczych, uzdrowisk, sanatoriów, szpitali, środowiskowych domów samopomocy, domów seniora itp.),
  • dietetyków, intendentów, kucharzy zatrudnionych w w/w placówkach,
  • właścicieli firm cateringowych wytwarzających posiłki dla osób dorosłych,
  • pracowników wojewódzkich i powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych.

Program szkolenia

1.Cukrzyca – krótka charakterystyka choroby, podział na typy: typ I, typ II, LADA, cukrzyca ciążowa.

2.Insulinooporność charakterystyka zaburzenia.

3.Wytyczne PTD dotyczące żywienia w każdym z głównych typów cukrzycy.

4.Dekalog żywienia w cukrzycy i insulinooporności.

5.Wymienniki węglowodanowe i wymienniki białkowo-tłuszczowe, co to jest, dlaczego je liczymy, dla kogo je liczymy.

6.Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny – wpływ na glikemię po posiłkach.

7.Techniki kulinarne w żywieniu osób chorych na cukrzycę oraz insulinooporność i ich wpływ na glikemię.

8.Komponowanie jadłospisów zgodnie z wytycznymi oraz z uwzględnieniem indeksu i ładunku glikemicznego.

9.Jadłospis w cukrzycy i insulinooporności a inne najczęściej występujące rodzaje diet (wątrobowa, łatwostrawna, wrzodowa).

10.Przykładowe jadłospisy.

 

Po szkoleniu uczestnicy wiedzą:
•co to jest cukrzyca i czym się charakteryzuje w zależności od typu;
•co to jest insulinooporność;
•znają wytyczne i zalecenia PTD w żywieniu osób z cukrzycą;
•znają zasady żywienia osób z cukrzycą i insulnoopornością, m.in.: zapotrzebowanie energetyczne, ilości makroskładników oraz ich rozłożenie w diecie, ilość posiłków, % energii przypadający na poszczególne posiłki itd. – piramida żywieniowa. Potrafią opisać wpływ poszczególnych substancji odżywczych na poziom cukru we krwi. Wiedzą, że nie tylko cukier może powodować podwyższenie cukru we krwi;
•wiedzą co to są wymienniki i umieją je policzyć;
•wiedzą co to jest indeks i ładunek glikemiczny, potrafią wskazać sposoby na zwiększenie lub zmniejszenie indeksu glikemicznego dań i produktów;
•potrafią wybrać techniki kulinarne najlepsze przy diecie w cukrzycy i insulinooporności. Potrafią opisać wpływ poszczególnych technik na indeks glikemiczny oraz wskazać te, które są najlepsze i najgorsze dla osób z cukrzycą i insulinoopornością;
•znają zasady układania jadłospisów dla osób z cukrzycą i insulinoopornością tak, aby dania nie powodowały gwałtownych skoków cukru we krwi oraz wprowadzona przez lekarzy farmakoterapia przynosiła jak najlepsze efekty;
•potrafią wskazać produkty niewskazane lub ich zamienniki w diecie cukrzycowej i w insulinooporności, której towarzyszą inne jednostki chorobowe;

Prowadzący

Absolwentka Wydziału Technologii Żywności i Żywienia Człowieka Uniwersytetu im. Hugona Kołłątaja w Krakowie oraz Technological Educational Institute w Atenach. Pracę zawodową rozpoczęła jako projektantka żywności dla dzieci i niemowląt w firmie Gerber. Zagadnieniami związanymi z żywieniem i produkcją żywności zajmuje się całe życie zawodowe. Pracuje dla zakładów produkcji żywności, zakładów żywienia zbiorowego (w tym sieci restauracji m.in. Amrest, Sphinx, Sioux) a także dla firm farmaceutycznych. Od 2009 roku prowadzi własną działalność gospodarczą w obszarze związanym z żywnością i farmacją. Na co dzień doradza szefom kuchni, projektuje menu, wykonuje opracowania technologii spożywczych, optymalizuje koszty produkcyjne. W dziedzinie żywienia specjalizuje się w dietach osób chorych na insulinooporność oraz na cukrzycę typu I i II, zarówno dorosłych jak i dzieci. Współpracuje z lekarzami specjalistami z dziedzin chorób dietozależnych. Szkoli, odchudza, doradza i czerpie satysfakcję z zawodowych i osobistych sukcesów osób, które prowadzi.

SZKOLENIE W FORMIE ON-LINE

  • Bez wychodzenia z domu, przy pomocy komputera lub telefonu podłączonego do sieci,
  • W oparciu o profesjonalną platformę szkoleniową,
  • Szkolenia odbywają się w czasie rzeczywistym z możliwością bezpośredniego kontaktu z prowadzącym,
  • Uczestnicy otrzymują bogate materiały szkoleniowe,
  • Nie wymaga żadnej szczególnej umiejętności posługiwania się oprogramowaniem,
  • Możliwość zadawania pytań ekspertowi na żywo.
Szczegóły i rejestracja

Data od:

17 lipiec 2023 08:00

Data do:

17 lipiec 2023 14:00

Miejsce:

szkolenie online

Koszt:

289 zł + VAT

Formularz ogólny: Pobierz formularz

Podobne szkolenia

Co jeszcze może Cię zainteresować?

Dotacje ze środków publicznych – udzielanie, wykorzystywanie, rozliczanie i kontrola wykorzystania

Zobacz więcej

Warsztaty praktyczne: przygotowanie i przeprowadzenie zamówienia publicznego na środki spożywcze i usługi cateringowe. Prowadzenie gospodarki magazynowej środkami spożywczymi po przeprowadzeniu zamówienia i podpisaniu umowy.

Zobacz więcej

Dostępność dla osób ze szczególnymi potrzebami i niepełnosprawnościami

Zobacz więcej

Dowiedz się więcej

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o naszej ofercie, organizowanych przez nas szkoleniach, kursach i warsztatach zadzwoń lub napisz!

Sprawdź nasze szkolenia