Adresaci
Szkolenie przeznaczone jest dla:
- dyrektorów placówek prowadzących zakłady żywienia zbiorowego osób dorosłych (domów pomocy społecznej, zakładów pielęgnacyjno – opiekuńczych, uzdrowisk, sanatoriów, szpitali, środowiskowych domów samopomocy, domów seniora itp.),
- dietetyków, intendentów, kucharzy zatrudnionych w w/w placówkach,
- właścicieli firm cateringowych wytwarzających posiłki dla osób dorosłych,
- pracowników wojewódzkich i powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych.
Program szkolenia
1.Cukrzyca – krótka charakterystyka choroby, podział na typy: typ I, typ II, LADA, cukrzyca ciążowa.
2.Insulinooporność charakterystyka zaburzenia.
3.Wytyczne PTD dotyczące żywienia w każdym z głównych typów cukrzycy.
4.Dekalog żywienia w cukrzycy i insulinooporności.
5.Wymienniki węglowodanowe i wymienniki białkowo-tłuszczowe, co to jest, dlaczego je liczymy, dla kogo je liczymy.
6.Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny – wpływ na glikemię po posiłkach.
7.Techniki kulinarne w żywieniu osób chorych na cukrzycę oraz insulinooporność i ich wpływ na glikemię.
8.Komponowanie jadłospisów zgodnie z wytycznymi oraz z uwzględnieniem indeksu i ładunku glikemicznego.
9.Jadłospis w cukrzycy i insulinooporności a inne najczęściej występujące rodzaje diet (wątrobowa, łatwostrawna, wrzodowa).
10.Przykładowe jadłospisy.
Po szkoleniu uczestnicy wiedzą:
•co to jest cukrzyca i czym się charakteryzuje w zależności od typu;
•co to jest insulinooporność;
•znają wytyczne i zalecenia PTD w żywieniu osób z cukrzycą;
•znają zasady żywienia osób z cukrzycą i insulnoopornością, m.in.: zapotrzebowanie energetyczne, ilości makroskładników oraz ich rozłożenie w diecie, ilość posiłków, % energii przypadający na poszczególne posiłki itd. – piramida żywieniowa. Potrafią opisać wpływ poszczególnych substancji odżywczych na poziom cukru we krwi. Wiedzą, że nie tylko cukier może powodować podwyższenie cukru we krwi;
•wiedzą co to są wymienniki i umieją je policzyć;
•wiedzą co to jest indeks i ładunek glikemiczny, potrafią wskazać sposoby na zwiększenie lub zmniejszenie indeksu glikemicznego dań i produktów;
•potrafią wybrać techniki kulinarne najlepsze przy diecie w cukrzycy i insulinooporności. Potrafią opisać wpływ poszczególnych technik na indeks glikemiczny oraz wskazać te, które są najlepsze i najgorsze dla osób z cukrzycą i insulinoopornością;
•znają zasady układania jadłospisów dla osób z cukrzycą i insulinoopornością tak, aby dania nie powodowały gwałtownych skoków cukru we krwi oraz wprowadzona przez lekarzy farmakoterapia przynosiła jak najlepsze efekty;
•potrafią wskazać produkty niewskazane lub ich zamienniki w diecie cukrzycowej i w insulinooporności, której towarzyszą inne jednostki chorobowe;
Prowadzący
Absolwentka Wydziału Technologii Żywności i Żywienia Człowieka Uniwersytetu im. Hugona Kołłątaja w Krakowie oraz Technological Educational Institute w Atenach. Pracę zawodową rozpoczęła jako projektantka żywności dla dzieci i niemowląt w firmie Gerber. Zagadnieniami związanymi z żywieniem i produkcją żywności zajmuje się całe życie zawodowe. Pracuje dla zakładów produkcji żywności, zakładów żywienia zbiorowego (w tym sieci restauracji m.in. Amrest, Sphinx, Sioux) a także dla firm farmaceutycznych. Od 2009 roku prowadzi własną działalność gospodarczą w obszarze związanym z żywnością i farmacją. Na co dzień doradza szefom kuchni, projektuje menu, wykonuje opracowania technologii spożywczych, optymalizuje koszty produkcyjne. W dziedzinie żywienia specjalizuje się w dietach osób chorych na insulinooporność oraz na cukrzycę typu I i II, zarówno dorosłych jak i dzieci. Współpracuje z lekarzami specjalistami z dziedzin chorób dietozależnych. Szkoli, odchudza, doradza i czerpie satysfakcję z zawodowych i osobistych sukcesów osób, które prowadzi.
SZKOLENIE W FORMIE ON-LINE
- Bez wychodzenia z domu, przy pomocy komputera lub telefonu podłączonego do sieci,
- W oparciu o profesjonalną platformę szkoleniową,
- Szkolenia odbywają się w czasie rzeczywistym z możliwością bezpośredniego kontaktu z prowadzącym,
- Uczestnicy otrzymują bogate materiały szkoleniowe,
- Nie wymaga żadnej szczególnej umiejętności posługiwania się oprogramowaniem,
- Możliwość zadawania pytań ekspertowi na żywo.
Podobne szkolenia
Co jeszcze może Cię zainteresować?
Dowiedz się więcej
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o naszej ofercie, organizowanych przez nas szkoleniach, kursach i warsztatach zadzwoń lub napisz!
Sprawdź nasze szkolenia