ZAMIEŃ CHEMIĘ NA JEDZENIE – żywienie dzieci i młodzieży bez składników chemicznego pochodzenia zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

ID szkolenia: 744

Region

Dolnośląskie, Kujawsko - Pomorskie, Lubelskie, Lubuskie, Łódzkie, Małopolskie, Mazowieckie, Opolskie, Podkarpackie, Podlaskie, Śląskie, Świętokrzyskie, Warmińsko-mazurskie, Wielkopolskie, Zachodniopomorskie

Tagi

#res edukacja, #składniki chemiczne, #szkolenie online, #zmień chemię na jedzenie, #żywien6ie dzieci i młodzieży
Opiekun szkolenia
Brak danych

Termin: 19  kwietnia 2021r.   Cena: 219 zł (+VAT)


Magda Rygorczuk
tel. 888 549 572
e-mail: mrygorczuk@res.edu.pl

Adresaci

DLA KOGO:

– dyrektorów/kierowników żłobków, przedszkoli, szkół podstawowych i ponadpodstawowych, burs, internatów, ośrodków szkolno-wychowawczych,

– dietetyków, intendentów, kucharzy zatrudnionych w w/w placówkach,

– właścicieli firm cateringowych wytwarzających posiłki dla dzieci i młodzieży,

– pracowników organów prowadzących przedszkola i szkoły (urzędów miast, gmin, jednostek obsługujących placówki oświatowo-wychowawcze),

– pracowników wojewódzkich i powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych.

 

 

[/su_tab]

Program szkolenia

PROGRAM:

  1. Życie bez „chemii” – czy to możliwe?
  • O chemizacji naszego otoczenia i jej wpływie na zdrowie człowieka, zwłaszcza małego dziecka.
  • Wpływ odżywiania na zdrowie.
  • O żywności konwencjonalnej, tradycyjnej i ekologicznej.
  1. Jak czytać etykiety produktów spożywczych? Opis najbardziej niebezpiecznych dodatków do żywności.
  2. Cukier
  • Dlaczego tyle się mówi o tym, jak bardzo jest niebezpieczny?
  • Czym zastępować biały cukier w poszczególnych rodzajach potraw?
  1. Sól.
  • W jaki sposób ograniczać jej ilość w potrawach?
  • Czym ją zastępować?
  • Jak wybrać dobrą sól?
  1. Tłuszcz.
  • Jaki tłuszcz jest dobry, a którego unikać?
  • Na czym smażyć?
  1. Warzywa i owoce.
  • Sezonowość i lokalność – dlaczego to takie ważne?
  • Jak wybierać jak najmniej zanieczyszczone pestycydami warzywa i owoce?
  • Jak usuwać pestycydy z warzyw i owoców?
  • W jaki sposób serwować warzywa, by dzieci chciały je jeść?
  • Przykłady na atrakcyjne przepisy z warzywami.
  • Warzywa strączkowe. Jak je przyrządzać, żeby nie były wzdymające.
  • Przykłady przepisów na atrakcyjne podanie warzyw strączkowych.
  1. Nabiał. Co tkwi w nabiale i czym kierować się podczas zakupów?
  2. Kasze, ryż, płatki, mąka i makaron.
  • Jak wybierać te zdrowsze i w jaki sposób je przygotowywać, żeby dzieci chciały je zjeść?
  • Konkretne przykłady.
  1. Mięso i ryby.
  • Czym kierować się przy wyborze mięsa i ryb, aby kupić jak najmniej zanieczyszczone?
  • Jak podawać ryby, żeby dzieci je jadły?
  1. Pestki, ziarna i orzechy.
  • O ich prozdrowotnym działaniu.
  • Przykłady na zastosowanie w przepisach.
  1. Żywność specjalnego przeznaczenia:
  • Żywność bezglutenowa – na co zwracać uwagę czytając etykiety?
  • Żywność bez białka mleka krowiego – co zamiast?
  1. Płyny w diecie.
  • Jaką wodę pić?
  • Przykłady na zdrowe napoje.
  1. Przykładowy jadłospis na tydzień (śniadanie, obiad i podwieczorek).

 

Prowadzący

Autorka sześciu poradników z dziedziny zdrowego odżywiania i stylu życia (m.in. Zamień chemię na jedzenie, Młodziej, piękniej, zdrowiej, Przepis na zdrowie), bloga julitabator.pl, podcastu Mój przepis na zdrowie. Jej książki, w których opisała swoje doświadczenia związane z poszukiwaniem zdrowej, nieprzetworzonej żywności, oraz z „uzdrowieniem” całej, pięcioosobowej rodziny sprzedały się w łącznym nakładzie około 200 tys. egzemplarzy. Pierwszy poradnik Zamień chemię na jedzenie został przetłumaczony na język rosyjski i czeski. Z wykształcenia germanistka (UJ).

 

Formularz zgłoszeniowy

Zgłoszenia przyjmujemy poprzez elektroniczny formularz zgłoszeniowy, który znajduje się poniżej informacji organizacyjnych lub poprzez wypełnienie tradycyjnego formularz zgłoszeniowego dostępnej tutaj i przesłanie do nas faksem 85 87 42 011 lub mailem na biuro@res.edu.pl

 

Przy zgłoszeniu dwóch i więcej osób z jednej instytucji – możliwa negocjacje ceny.

 

SZKOLENIE W FORMIE ON-LINE

  • Bez wychodzenia z domu, przy pomocy komputera lub telefonu podłączonego do sieci;
  • W oparciu o  platformę szkoleniową;
  • Nie wymaga żadnej szczególnej umiejętności posługiwania się oprogramowaniem;
  • Możliwość zadawania pytań ekspertowi na żywo.

 

SZKOLENIE W FORMIE ON-LINE

  • Bez wychodzenia z domu, przy pomocy komputera lub telefonu podłączonego do sieci,
  • W oparciu o profesjonalną platformę szkoleniową,
  • Szkolenia odbywają się w czasie rzeczywistym z możliwością bezpośredniego kontaktu z prowadzącym,
  • Uczestnicy otrzymują bogate materiały szkoleniowe,
  • Nie wymaga żadnej szczególnej umiejętności posługiwania się oprogramowaniem,
  • Możliwość zadawania pytań ekspertowi na żywo.
Szczegóły i rejestracja

Data od:

19 kwiecień 2021 09:00

Data do:

19 kwiecień 2021 14:00

Miejsce:

szkolenie online

Koszt:

219 zł + VAT

Formularz ogólny: Pobierz formularz

Podobne szkolenia

Co jeszcze może Cię zainteresować?

Zgłaszanie naruszeń przez sygnalistów. Sygnalista w miejscu pracy – obowiązki pracodawców – nowy projekt ustawy

Zobacz więcej

Błędy w realizacji kontroli zarządczej w świetle wyników organów kontroli: NIK, MF, RIO

Zobacz więcej

Sztuka prezentacji i wystąpień publicznych

Zobacz więcej

Dowiedz się więcej

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o naszej ofercie, organizowanych przez nas szkoleniach, kursach i warsztatach zadzwoń lub napisz!

Sprawdź nasze szkolenia