ZAMIEŃ CHEMIĘ NA JEDZENIE – żywienie dzieci i młodzieży bez składników chemicznego pochodzenia zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
Region
Dolnośląskie, Kujawsko - Pomorskie, Lubelskie, Lubuskie, Łódzkie, Małopolskie, Mazowieckie, Opolskie, Podkarpackie, Podlaskie, Śląskie, Świętokrzyskie, Warmińsko-mazurskie, Wielkopolskie, ZachodniopomorskieTagi
Termin: 19 kwietnia 2021r. Cena: 219 zł (+VAT)
Magda Rygorczuk
tel. 888 549 572
e-mail: mrygorczuk@res.edu.pl
Adresaci
DLA KOGO:
– dyrektorów/kierowników żłobków, przedszkoli, szkół podstawowych i ponadpodstawowych, burs, internatów, ośrodków szkolno-wychowawczych,
– dietetyków, intendentów, kucharzy zatrudnionych w w/w placówkach,
– właścicieli firm cateringowych wytwarzających posiłki dla dzieci i młodzieży,
– pracowników organów prowadzących przedszkola i szkoły (urzędów miast, gmin, jednostek obsługujących placówki oświatowo-wychowawcze),
– pracowników wojewódzkich i powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych.
[/su_tab]
Program szkolenia
PROGRAM:
- Życie bez „chemii” – czy to możliwe?
- O chemizacji naszego otoczenia i jej wpływie na zdrowie człowieka, zwłaszcza małego dziecka.
- Wpływ odżywiania na zdrowie.
- O żywności konwencjonalnej, tradycyjnej i ekologicznej.
- Jak czytać etykiety produktów spożywczych? Opis najbardziej niebezpiecznych dodatków do żywności.
- Cukier
- Dlaczego tyle się mówi o tym, jak bardzo jest niebezpieczny?
- Czym zastępować biały cukier w poszczególnych rodzajach potraw?
- Sól.
- W jaki sposób ograniczać jej ilość w potrawach?
- Czym ją zastępować?
- Jak wybrać dobrą sól?
- Tłuszcz.
- Jaki tłuszcz jest dobry, a którego unikać?
- Na czym smażyć?
- Warzywa i owoce.
- Sezonowość i lokalność – dlaczego to takie ważne?
- Jak wybierać jak najmniej zanieczyszczone pestycydami warzywa i owoce?
- Jak usuwać pestycydy z warzyw i owoców?
- W jaki sposób serwować warzywa, by dzieci chciały je jeść?
- Przykłady na atrakcyjne przepisy z warzywami.
- Warzywa strączkowe. Jak je przyrządzać, żeby nie były wzdymające.
- Przykłady przepisów na atrakcyjne podanie warzyw strączkowych.
- Nabiał. Co tkwi w nabiale i czym kierować się podczas zakupów?
- Kasze, ryż, płatki, mąka i makaron.
- Jak wybierać te zdrowsze i w jaki sposób je przygotowywać, żeby dzieci chciały je zjeść?
- Konkretne przykłady.
- Mięso i ryby.
- Czym kierować się przy wyborze mięsa i ryb, aby kupić jak najmniej zanieczyszczone?
- Jak podawać ryby, żeby dzieci je jadły?
- Pestki, ziarna i orzechy.
- O ich prozdrowotnym działaniu.
- Przykłady na zastosowanie w przepisach.
- Żywność specjalnego przeznaczenia:
- Żywność bezglutenowa – na co zwracać uwagę czytając etykiety?
- Żywność bez białka mleka krowiego – co zamiast?
- Płyny w diecie.
- Jaką wodę pić?
- Przykłady na zdrowe napoje.
- Przykładowy jadłospis na tydzień (śniadanie, obiad i podwieczorek).
Prowadzący
Autorka sześciu poradników z dziedziny zdrowego odżywiania i stylu życia (m.in. Zamień chemię na jedzenie, Młodziej, piękniej, zdrowiej, Przepis na zdrowie), bloga julitabator.pl, podcastu Mój przepis na zdrowie. Jej książki, w których opisała swoje doświadczenia związane z poszukiwaniem zdrowej, nieprzetworzonej żywności, oraz z „uzdrowieniem” całej, pięcioosobowej rodziny sprzedały się w łącznym nakładzie około 200 tys. egzemplarzy. Pierwszy poradnik Zamień chemię na jedzenie został przetłumaczony na język rosyjski i czeski. Z wykształcenia germanistka (UJ).
Formularz zgłoszeniowy
Zgłoszenia przyjmujemy poprzez elektroniczny formularz zgłoszeniowy, który znajduje się poniżej informacji organizacyjnych lub poprzez wypełnienie tradycyjnego formularz zgłoszeniowego dostępnej tutaj i przesłanie do nas faksem 85 87 42 011 lub mailem na biuro@res.edu.pl
Przy zgłoszeniu dwóch i więcej osób z jednej instytucji – możliwa negocjacje ceny.
SZKOLENIE W FORMIE ON-LINE
- Bez wychodzenia z domu, przy pomocy komputera lub telefonu podłączonego do sieci;
- W oparciu o platformę szkoleniową;
- Nie wymaga żadnej szczególnej umiejętności posługiwania się oprogramowaniem;
- Możliwość zadawania pytań ekspertowi na żywo.
SZKOLENIE W FORMIE ON-LINE
- Bez wychodzenia z domu, przy pomocy komputera lub telefonu podłączonego do sieci,
- W oparciu o profesjonalną platformę szkoleniową,
- Szkolenia odbywają się w czasie rzeczywistym z możliwością bezpośredniego kontaktu z prowadzącym,
- Uczestnicy otrzymują bogate materiały szkoleniowe,
- Nie wymaga żadnej szczególnej umiejętności posługiwania się oprogramowaniem,
- Możliwość zadawania pytań ekspertowi na żywo.
Podobne szkolenia
Co jeszcze może Cię zainteresować?
Zgłaszanie naruszeń przez sygnalistów. Sygnalista w miejscu pracy – obowiązki pracodawców – nowy projekt ustawy
Zobacz więcejBłędy w realizacji kontroli zarządczej w świetle wyników organów kontroli: NIK, MF, RIO
Zobacz więcejDowiedz się więcej
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o naszej ofercie, organizowanych przez nas szkoleniach, kursach i warsztatach zadzwoń lub napisz!
Sprawdź nasze szkolenia