System zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP wg Codex Alimentarius oraz HACCP wg normy ISO 22000:2018 w żywieniu szpitalnym

ID szkolenia: 1164

Region

Dolnośląskie, Kujawsko - Pomorskie, Lubelskie, Lubuskie, Łódzkie, Małopolskie, Mazowieckie, Opolskie, Podkarpackie, Podlaskie, Pomorskie, Śląskie, Świętokrzyskie, Warmińsko-mazurskie, Wielkopolskie

Tagi

#auditor wewnętrzny zarządzania, #normy ISO, #system HACCP, HACCP
Opiekun szkolenia
Brak danych

Termin:27-28  lipca Miejsce: online  Cena:400 zł (+VAT)

Dzień I: System zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP wg Codex Alimentarius oraz HACCP wg normy ISO 22000:2018 w żywieniu szpitalnym

Czas trwania 9:00 – 15:00

 Dzień II: Auditor wewnętrzny systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP, w tym wdrożonego zgodnie z normą PN-EN-ISO 22000:2018 w zakładach żywienia zbiorowego.

Czas trwania 9:00 – 15:00


Magda Rygorczuk
tel. 888 549 572
e-mail: mrygorczuk@res.edu.pl

POTWIERDZENIE UCZESTNICTWA

  • certyfikat ukończenia szkolenia, umożliwiający potwierdzenie spełnienia obowiązku prawnego dotyczącego obowiązkowego przeszkolenia osób odpowiedzialnych za wdrażanie i utrzymywanie systemu HACCP/systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności w zakładzie żywienia zbiorowego,
  • certyfikat „Auditor wewnętrzny systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności wdrożonego wg ISO 22000:2018” – umożliwiający wykonywania zadania auditora wewnętrznego systemu HACCP w zakładzie żywienia zbiorowego.

Adresaci:

DLA KOGO: szkolenie przeznaczone dla:

  • publicznych i niepublicznych szpitalnych zakładów żywienia zbiorowego oraz stołówek w zakładach opiekuńczo-pielęgnacyjnych,
  • dietetyków, intendentów, kucharzy zatrudnionych w w/w placówkach,
  • właścicieli firm cateringowych wytwarzających posiłki dla pacjentów ww zakładów,
  • pracowników wojewódzkich i powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych.

Program szkolenia

Program szkolenia:

Dzień I: Część teoretyczna:

  1. Omówienie zmian w przepisach prawnych krajowych i unijnych dotyczących organizowania żywienia zbiorowego w zakładzie żywienia zbiorowego. Omówienie sposobu interpretowania zmian w przepisach prawnych przez organy kontrolujące.
  2. Nowe procedury planowania i przeprowadzania kontroli sanitarnych – wpływ prawidłowo opracowanego i wdrożonego systemu HACCP/systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności na częstotliwość kontroli Inspekcji sanitarnej/Inspekcji weterynaryjnej.
  3. Dobre Praktyki Higieniczne i Produkcyjne podwaliną systemu HACCP/systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności – omówienie i przykłady praktyczne, procedury zgodne z wymaganiami przepisów prawa.
  4. Wymagania prawne dla Systemu HACCP, zasady wdrażania zgodne z Codex Alimentarius, omówienie wraz z przygotowaniem przykładowej dokumentacji systemu HACCP.
  5. Wymagania normy ISO 22000:2018 dla systemu HACCP, zakres dodatkowej dokumentacji koniecznej do opracowania w systemie HACCP zgodnym z normą ISO 22000:2018.

Dzień I – Część praktyczna – warsztaty – praca zespołowa i indywidualna:

  1. Przygotowanie pełnej dokumentacji systemu HACCP/systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności dla wybranego produktu/grupy asortymentowej – aspekty praktyczne: przygotowanie receptury produktu gotowego, przeprowadzenie analizy zagrożeń oraz wyznaczenie punktów kontrolnych i krytycznych, ustalenie sposobu i częstotliwości monitorowania, działań korygujących i zapobiegawczych, ustalenie sposobu weryfikacji wdrożonego systemu.

Dzień II – Część teoretyczna:

  1. Podstawy auditowania systemu zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności: terminologia, pojęcie auditu, powody przeprowadzania auditów, cechy auditów.
  2. Wymagania stawiane auditorom, rola auditora, kompetencje.
  3. Przebieg auditu: planowanie auditu, spotkanie otwierające, przeprowadzanie auditu, poszukiwanie zgodności i dowodów, formułowanie niezgodności i spostrzeżeń.
  4. Raportowanie wyników auditu.
  5. Działania poauditowe jako forma doskonalenia zakładowego systemu zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności.

Dzień II.  Część praktyczna – warsztaty – praca zespołowa i indywidualna:

  1. Przygotowanie dokumentów auditowych:

– program auditów,

– plan auditu,

– lista pytań kontrolnych,

– raport z auditu.

  1. Omówienie przykładowych sytuacji auditowych, definiowanie niezgodności, ustalanie działań korygujących i/lub zapobiegawczych.

Prowadzący

  • Jolanta Wójcik: Od 2007 roku trener i auditor w obszarze bezpieczeństwa żywności i żywienia. Posiada specjalizację z mikrobiologii, ukończyła studia podyplomowe z zarządzania jakością, dietetyki i planowania żywienia. Autorka aplikacji KCALkulator żywieniowy do planowania żywienia i prowadzenia magazynu spożywczego umożliwiającej rozliczanie dostaw środków spożywczych i kontrolę realizacji umów o zamówienia publiczne. Uczestnik licznych szkoleń i kursów także z zakresu prawa zamówień publicznych.

Autorka licznych publikacji dotyczących organizacji żywienia zbiorowego dzieci  i młodzieży oraz osób dorosłych. Przez lata związana z Inspekcją Sanitarną, pełnomocnik systemu bezpieczeństwa żywności w dużym zakładzie wytwarzającym żywność pochodzenia zwierzęcego, audytor systemów zarządzania, w tym systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Autor licznych publikacji poświęconych tematyce HACCP m.in.: HACCP w żłobku i przedszkolu, HACCP w szkole, HACCP dla zakładów żywienia zbiorowego. Specjalizuje się w komponowaniu jadłospisów oraz szkoleń dla placówek żywienia zbiorowego dzieci, młodzieży i osób dorosłych – w tym żłobki, przedszkola, szkoły podstawowe i ponadpodstawowe, szpitale, DPS. Zajmuje się również opracowaniem dokumentacji HACCP dla placówek żywienia zbiorowego. Swoje bogate doświadczenie zawodowe zawdzięcza tysiącom uczestnikom szkoleń, którzy przez lata zaufali jej doświadczeniu biorąc udział w szkoleniach.

 

Formularz zgłoszeniowy

Zgłoszenia przyjmujemy poprzez elektroniczny formularz zgłoszeniowy, który znajduje się poniżej informacji organizacyjnych lub poprzez wypełnienie tradycyjnego formularz zgłoszeniowego dostępnej tutaj i przesłanie do nas faksem 85 87 42 011 lub mailem na biuro@res.edu.pl

 

349 zł- koszt udziału drugiej i każdej następnej osoby z placówki
Przy zgłoszeniu dwóch i więcej osób z jednej instytucji – możliwa negocjacje ceny.

 

SZKOLENIE W FORMIE ON-LINE

  • Bez wychodzenia z domu, przy pomocy komputera lub telefonu podłączonego do sieci;
  • W oparciu o  platformę szkoleniową;
  • Nie wymaga żadnej szczególnej umiejętności posługiwania się oprogramowaniem;
  • Możliwość zadawania pytań ekspertowi na żywo.

 

SZKOLENIE W FORMIE ON-LINE

  • Bez wychodzenia z domu, przy pomocy komputera lub telefonu podłączonego do sieci,
  • W oparciu o profesjonalną platformę szkoleniową,
  • Szkolenia odbywają się w czasie rzeczywistym z możliwością bezpośredniego kontaktu z prowadzącym,
  • Uczestnicy otrzymują bogate materiały szkoleniowe,
  • Nie wymaga żadnej szczególnej umiejętności posługiwania się oprogramowaniem,
  • Możliwość zadawania pytań ekspertowi na żywo.
Szczegóły i rejestracja

Data od:

27 lipiec 2021 09:00

Data do:

28 lipiec 2021 15:00

Miejsce:

szkolenie online

Koszt:

400 zł + VAT

Formularz ogólny: Pobierz formularz
Nic tu nie ma

Dowiedz się więcej

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o naszej ofercie, organizowanych przez nas szkoleniach, kursach i warsztatach zadzwoń lub napisz!

Sprawdź nasze szkolenia