Profilaktyka zakażeń SARS – Cov-2 w Domach Pomocy Społecznej i innych placówkach stałego pobytu osób dorosłych.
Region
Dolnośląskie, Kujawsko - Pomorskie, Lubelskie, Lubuskie, Łódzkie, Małopolskie, Mazowieckie, Opolskie, Podkarpackie, Podlaskie, Pomorskie, Śląskie, Świętokrzyskie, Warmińsko-mazurskie, Wielkopolskie, ZachodniopomorskieTagi
Termin: 27 maja Miejsce: online Cena:219 zł (+VAT)
Magda Rygorczuk
tel. 888 549 572
e-mail: mrygorczuk@res.edu.pl
Adresaci
DLA KOGO:
– dyrektorów/kierowników domów pomocy społecznej, zakładów pielęgnacyjno – opiekuńczych, środowiskowych domów samopomocy, domów seniora itp.,
– personelu medycznego zatrudnionego w w/w placówkach, odpowiedzialnego za stan sanitarno – higieniczny placówek,
– pracowników wojewódzkich i powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych.
[/su_tab]
Program szkolenia
PROGRAM SZKOLENIA obejmuje:
BLOK TEMATYCZNY I: Wytyczne dla personelu sprawującego bezpośrednią opiekę nad mieszkańcami.
- Źródła zakażenia wirusem SARS-CoV-2 w Domach Pomocy Społecznej.
- Aktualne przepisy prawne, rekomendacje i wytyczne GIS i MZ dotyczące działalności DPS: strategia przyjmowania pacjentów do DPS oraz przekazywania pensjonariuszy zakażonych do szpitala i izolatoriów, postępowanie z bielizną pościelową, odzieżą osobistą mieszkańców, odzieżą roboczą pracowników, postępowanie z odpadami, procedury mycia i dezynfekcji rąk, pomieszczeń i ich wyposażenia, zasady wydawania leków, postępowania w przypadku pracowników zatrudnionych równocześnie w kilku jednostkach pomocy społecznej lub placówkach służby zdrowia.
- Stosowanie środków ochrony indywidualnej w sytuacji zapobiegania oraz wystąpienia ogniska epidemicznego – rekomendacje GIS i Konsultanta Krajowego Medycyny Rodzinnej
- Normy dla środków ochrony indywidualnej wykorzystywane podczas zwalczania COVID – 19 – wytyczne MZ.
- Procedury/instrukcje higieniczno-sanitarne wspierające profilaktykę zakażeń koronawirusem.
BLOK TEMATYCZNY II:
Wytyczne dla personelu przygotowującego posiłki dla pacjentów.
- Bezpieczeństwo żywności a COVID 19: wytyczne Komisji Europejskiej, relacja wytyczne GIS i MZ a przepisy prawne krajowe i unijne dotyczące bezpieczeństwa żywności.
- Jakie działania należy podjąć jeśli placówka korzysta z usług firmy cateringowej a jakie w przypadku produkcji dań kulinarnych we własnym zakresie.
- Zakres zmian w dokumentacji GHP, GMP i HACCP koniecznych do wprowadzenia w związku z zagrożeniem koronawirusem: przykładowe procedury w obszarze: mycie i dezynfekcja powierzchni, mycie i dezynfekcja rąk pracowników, higiena pracowników, obróbka termiczna, dostawa surowców i składników, mycie i dezynfekcja naczyń stołowych.
- Przykładowa procedura profilaktyki zakażeń wirusem SARS-CoV-2 w pomieszczeniach żywnościowych oraz postępowanie w przypadku podejrzenia lub potwierdzenia zakażenia SARS CoV-2 u pracownika pozostającego w kontakcie z żywnością.
BLOK TEMATYCZNY III:
Ocena ryzyka zawodowego na stanowiskach narażonych na zakażenie SARS-CoV-2
- Zmiany przepisów prawa w związku z wystąpieniem epidemii i ich wpływ na bhp w placówkach stałego pobytu osób dorosłych: zmiana klasyfikacji i wykazu szkodliwych czynników biologicznych, praca zdalna, szkolenia wstępne, szkolenia okresowe.
- Ocena ryzyka zawodowego na stanowiskach pracy narażonych na zagrożenia biologiczne, w tym zakażenie SARS-CoV-2 z uwzględnieniem zmian w przepisach prawnych i rekomendacji dot. zastosowania środków profilaktycznych.
Prowadzący
BLOK I – Grażyna Koszowska: ukończyła liceum Medyczne, jest mgr pedagogiki z promocją zdrowia, specjalizacja – pielęgniarka epidemiologiczna. Pracowała i pracuje na stanowisku pielęgniarka epidemiologiczna w szpitalu i kilku podmiotach leczniczych prowadzących podstawową opiekę zdrowotną oraz ambulatoryjną opiekę specjalistyczną.
Pracowała również w Inspekcji Sanitarnej, w Sekcji Epidemiologii. Członek PSPE- Polskiego Stowarzyszenia Pielęgniarek Epidemiologicznych i SHL – Stowarzyszenia Higieny Lecznictwa, ceniony wykładowca, były kierownik 2 specjalizacji pielęgniarstwa epidemiologicznego.
BLOK II i III – Jolanta Wójcik: wieloletni pracownik Państwowej Inspekcji Sanitarnej odpowiedzialny za czynności kontrolne, pełnomocnik systemu bezpieczeństwa żywności w dużym zakładzie wytwarzającym żywność pochodzenia zwierzęcego, audytor systemów zarządzania, w tym systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Obecnie Dyrektor Biura Zarządu w spółce medycznej.
Formularz zgłoszeniowy
Zgłoszenia przyjmujemy poprzez elektroniczny formularz zgłoszeniowy, który znajduje się poniżej informacji organizacyjnych lub poprzez wypełnienie tradycyjnego formularz zgłoszeniowego dostępnej tutaj i przesłanie do nas faksem 85 87 42 011 lub mailem na biuro@res.edu.pl
Przy zgłoszeniu dwóch i więcej osób z jednej instytucji – możliwa negocjacje ceny.
SZKOLENIE W FORMIE ON-LINE
- Bez wychodzenia z domu, przy pomocy komputera lub telefonu podłączonego do sieci;
- W oparciu o platformę szkoleniową;
- Nie wymaga żadnej szczególnej umiejętności posługiwania się oprogramowaniem;
- Możliwość zadawania pytań ekspertowi na żywo.
Podobne szkolenia
Co jeszcze może Cię zainteresować?
Dowiedz się więcej
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o naszej ofercie, organizowanych przez nas szkoleniach, kursach i warsztatach zadzwoń lub napisz!
Sprawdź nasze szkolenia