Praca intendenta wyzwania i problemy – jak nie bać się zmian
Kategorie
OświataRegion
Nie określonoTagi
Adresaci
Szkolenie przeznaczone jest dla:
- osób wykonujących zadania intendenta w: placówkach oświatowo-wychowawczych (żłobki, przedszkola, szkoły, internaty, bursy, specjalne ośrodki szkolno-wychowawcze),
- kucharzy, pomocy kucharzy zatrudnionych w zakładach żywienia zbiorowego tj. żłobek, przedszkole, szkoła, bursa, internat, ośrodek szkolno-wychowawczy, szpitale z oddziałami pediatrycznymi, zakładów cateringowych itp.
- osób pracujących w firmach cateringowych i gastronomicznych zaopatrujących ww zakłady żywienia zbiorowego w posiłki.
Program szkolenia
1. Prezentacja prowadzącego, o zmianach:
– Prezentacja prowadzącego – miejsce pracy, okres pracy, ilość dzieci w placówce, wcześniejsze doświadczenia.
– Programy żywieniowe, w których uczestniczyła placówka, efekty wprowadzenia programów.
– Trudne początki wprowadzania zmian – jakie problemy możemy napotkać przy wprowadzaniu zmian: opór kuchni, rodziców, dyrekcji.
– Excel – czy ułatwia życie intendenta? Jak mając różne stawki żywieniowe nie przekroczyć kwoty na żywienie, jak prowadzić gramatury potraw, temperatury i inne zapisy.
– Obecność z dziećmi podczas spożywania posiłków – dlaczego warto być z dziećmi na stołówce podczas spożywania przez nie posiłku?
– Zniechęcenie i porażki – co sprawdziło się w praktyce, a co było pomyłką?
– Chwalenie się sukcesami, wykorzystanie Social-Mediów.
2. Wymagania prawne:
– Ustawy – którym rozporządzeniem musimy się kierować w naszej pracy – idealna pomoc przy trudnych rodzicach.
– Sanepid – wymagania, jak się dostosować (jadłospisy, porcje mleczne)?
– Czy w jadłospisie trzeba podawać gramatury? Jak nie marnować żywności.
– Ograniczanie cukru i soli.
– Porcje mleczne – jak, ile, w czym?
– Alergie.
– Jak przemycić zdrowe produkty?
– Gotowe produkty – na co zwracać uwagę.
3. Ciekawe przepisy:
– Po 5 przepisów z każdego rodzaju dań z uwzględnieniem produktów, po które dzieci niechętnie sięgają.
– Jak przez lekką modyfikację zmienić potrawę na zdrowszą?
– Zagadka – czy chcesz żeby dzieci spróbowały czegoś nowego? Nie mów im co jest w środku, daj zagadkę – autorski pomysł na konkurs na ciasto pietruszkowe.
– Jak podawać owoce, warzywa – dajmy dzieciom wybór.
– Jadłospis dla dzieci z ciekawymi nazwami, a jadłospis dla rodziców.
4. Podsumowanie:
– Plany na przyszłość – co można jeszcze zmienić?
– Gdzie szukać inspiracji?
– Pytania uczestników.
Prowadzący
Z wykształcenia technik żywienia i gospodarstwa domowego o specjalizacji żywienie zbiorowe, pracuje na stanowisku intendenta od 2019 r., pełna pomysłów na nowe smaczne dania, pełna pasji, którą zaraża.
SZKOLENIE W FORMIE ON-LINE
- Bez wychodzenia z domu, przy pomocy komputera lub telefonu podłączonego do sieci,
- W oparciu o profesjonalną platformę szkoleniową,
- Szkolenia odbywają się w czasie rzeczywistym z możliwością bezpośredniego kontaktu z prowadzącym,
- Uczestnicy otrzymują bogate materiały szkoleniowe,
- Nie wymaga żadnej szczególnej umiejętności posługiwania się oprogramowaniem,
- Możliwość zadawania pytań ekspertowi na żywo.
Podobne szkolenia
Co jeszcze może Cię zainteresować?
Nadzór jednostki samorządu terytorialnego nad wprowadzaniem danych do SIO w kontekście naliczania subwencji oświatowej na rok 2025
Zobacz więcejOd receptury do jadłospisu czyli układanie receptur i planowanie jadłospisów dla dzieci i młodzieży.
Zobacz więcejLista 300 produktów spożywczych dozwolonych i niedozwolonych do stosowania w żywieniu zbiorowym w żłobkach, przedszkolach, szkołach.
Zobacz więcejDowiedz się więcej
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o naszej ofercie, organizowanych przez nas szkoleniach, kursach i warsztatach zadzwoń lub napisz!
Sprawdź nasze szkolenia