Nieprawidłowości i nadużycia finansowe w projektach współfinansowanych z Unii Europejskiej
Region
Dolnośląskie, Kujawsko - Pomorskie, Lubelskie, Lubuskie, Łódzkie, Małopolskie, Mazowieckie, Online, Opolskie, Podkarpackie, Podlaskie, Pomorskie, Śląskie, Świętokrzyskie, Warmińsko-mazurskie, Wielkopolskie, ZachodniopomorskieTagi
Termin: 07. lutego Miejsce: ON-LINE Cena: 359 zł (+VAT)
,
Elwira Grygorczuk
tel. 518 192 393
e-mail: egrygorczuk@res.edu.pl
Adresaci
Szkolenie przeznaczone dla kierowników i koordynatorów projektów unijnych, specjalistów ds. funduszy unijnych, księgowych, kadrowych, prawników oraz audytorów zaangażowanych w końcową fazę realizacji projektów unijnych.
Program szkolenia
- Definicja nieprawidłowości, (źródła informacji o nieprawidłowościach, sposoby postępowania, nieprawidłowość indywidualna i systemowa – w kontekście zmian wynikających z nowej perspektywy).
- Zalecenia pokontrolne i nadzór nad usuwaniem wykrytych nieprawidłowości/ uchybień.
- Obszary wrażliwe na wystąpienie nieprawidłowości.
- Ogólne zasady raportowania nieprawidłowości informowanie o nieprawidłowościach.
- Konsekwencje wystąpienia nieprawidłowości.
- Omówienie nieprawidłowości i uchybień – najczęstsze błędy i problemy identyfikowane w toku kontroli: analiza przykładowych najczęściej występujących nieprawidłowości i uchybień.
- Rejestr podmiotów wykluczonych.
- Błędy/nieprawidłowości wykryte podczas kontroli nieleżące po stronie Beneficjenta.
- Środki ochrony prawnej Beneficjenta.
- Podstawy prawne ustaleń dotyczących nieprawidłowości i uchybień.
- Obliczanie wysokości korekty finansowej (metody obliczania).
- Definicja nadużyć finansowych, system zgłaszania nadużyć.
- Zapobieganie i sposoby postępowania w sytuacjach nadużyć finansowych.
- Środki zwalczania nadużyć finansowych (obowiązki dot. informowania instytucji zewnętrznych ws. wykrytych nieprawidłowości i możliwości współpracy).
- Zasady odzyskiwania środków, postępowania karne, postępowania w sprawach o naruszenia dyscypliny finansów publicznych, wykluczenie z możliwości ubiegania się o wsparcie ze środków europejskich.
Prowadzący
Z wykształcenia ekonomista i finansista. Absolwent Wydziału Ekonomii i Zarządzania oraz Wydziału Finansów i Informatyki na Uniwersytecie w Białymstoku. Posiada wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu szkoleń. Przebył liczne kursy doszkalające, w tym kursy przeznaczone dla trenerów. Doświadczenie zawodowe zdobywał w bankach oraz urzędach. Szkoli pracowników jednostek samorządowych, właścicieli przedsiębiorstw, kadrę zarządzającą i menadżerską.
Formularz zgłoszeniowy
Zgłoszenia przyjmujemy poprzez elektroniczny formularz zgłoszeniowy, który znajduje się poniżej informacji organizacyjnych lub poprzez wypełnienie tradycyjnego formularz zgłoszeniowego dostępnej tutaj i przesłanie do nas faksem 85 87 42 011 lub mailem na biuro@res.edu.pl
SZKOLENIE W FORMIE ON-LINE
- Bez wychodzenia z domu, przy pomocy komputera lub telefonu podłączonego do sieci;
- W oparciu o platformę szkoleniową;
- Nie wymaga żadnej szczególnej umiejętności posługiwania się oprogramowaniem;
- Możliwość zadawania pytań ekspertowi na żywo.
Przy zgłoszeniu do 24. stycznia cena szkolenia to jedyne 329 zł/os!
Przy zgłoszeniu dwóch i więcej osób z jednej instytucji – możliwa negocjacje ceny.
SZKOLENIE W FORMIE ON-LINE
- Bez wychodzenia z domu, przy pomocy komputera lub telefonu podłączonego do sieci,
- W oparciu o profesjonalną platformę szkoleniową,
- Szkolenia odbywają się w czasie rzeczywistym z możliwością bezpośredniego kontaktu z prowadzącym,
- Uczestnicy otrzymują bogate materiały szkoleniowe,
- Nie wymaga żadnej szczególnej umiejętności posługiwania się oprogramowaniem,
- Możliwość zadawania pytań ekspertowi na żywo.
Podobne szkolenia
Co jeszcze może Cię zainteresować?
MNIEJ SOLI, CUKRU I TŁUSZCZU – receptury, gramatury i jadłospisy w żywieniu dzieci w żłobku, przedszkolu i szkole umożliwiające realizację norm żywienia z 2020 r. Metody obniżania zawartości cukru, soli i tłuszczu w recepturach i jadłospisach, stosowanie dozwolonych zamienników
Zobacz więcejWarsztaty praktyczne: układanie receptur i jadłospisów w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży.
Zobacz więcejNOWOCZESNY KUCHARZ – 2-dniowy kurs DLA KUCHARZY PRACUJĄCYCH W ZAKŁADACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY (żłobkach, przedszkolach, szkołach itp.)
Zobacz więcejDowiedz się więcej
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o naszej ofercie, organizowanych przez nas szkoleniach, kursach i warsztatach zadzwoń lub napisz!
Sprawdź nasze szkolenia