Nadzór urzędowy nad żywieniem zbiorowym dzieci i młodzieży – aspekty praktyczne.

ID szkolenia: 1287

Kategorie

Oświata

Region

Dolnośląskie, Kujawsko - Pomorskie, Lubelskie, Lubuskie, Łódzkie, Małopolskie, Mazowieckie, Opolskie, Podkarpackie, Podlaskie, Pomorskie, Śląskie, Świętokrzyskie, Warmińsko-mazurskie, Wielkopolskie, Zachodniopomorskie

Tagi

#nadzór urzędowy, #res edukacja, #szkolenie online, #żywienie dzieci i młodzieży, #zywienie zbiorowe
Opiekun szkolenia
Brak danych

Termin: 08 październik  Miejsce: online  Cena:219 zł (+VAT)


Magda Rygorczuk
tel. 888 549 572
e-mail: mrygorczuk@res.edu.pl

Adresaci

Szkolenie przeznaczone jest dla osób wykonujących zadania intendenta w:
• placówkach oświatowo-wychowawczych (żłobki, przedszkola, szkoły, internaty, bursy, specjalne ośrodki szkolno-wychowawcze),
• osób pracujących w firmach cateringowych i gastronomicznych zaopatrujących ww zakłady żywienia zbiorowego w posiłki,
• pracowników wojewódzkich i powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych.

[/su_tab]

Program szkolenia

1. Najnowsze zalecenia dotyczące żywienia dzieci i młodzieży
1.1. Piramida żywienia dla dzieci i młodzieży w wieku 4-18 lat, realizacja jej zasad w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży. Zalecenia żywienia dla dzieci do 3go roku życia, których nie uwzględniono w nowej piramidzie żywieniowej.
1.2. Zalecenia zdrowego żywienia Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej w postaci „Talerzyka żywieniowego” z 10.2020 i ich realizacja w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży.

2. Nowe normy żywienia dzieci i młodzieży – wydanie grudzień 2020:
2.1. Zakres obowiązkowego stosowania norm żywienia w żywieniu dzieci i młodzieży:
– prawne aspekty Ustawy o opiece nad dzieckiem do lat 3, Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach,
– odpowiedzialność za spełnienie wymagań prawnych w przypadku żywienia organizowanego na miejscu w placówce oraz w żywieniu w formie cateringu,
– definicja „jednostki systemu oświaty” wynikająca z Ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe.

2.2. Podział na grupy żywieniowe dzieci żłobkowych, przedszkolnych, szkolnych i normy żywienia dla tych grup – praktyczne aspekty dzielenia dzieci na grupy żywieniowe i realizacji norm żywienia, liczba posiłków w żywieniu całodziennym i innym niż całodzienne, podział energii na posiłki.

2.3. Zasady wyliczania średniej ważonej normy żywienia na energię i składniki odżywcze dla zróżnicowanych wiekowo grup żywieniowych.

2.4. Sposób ustalania gramatur dań odpowiednich do norm żywienia danej grupy wiekowej i przeliczanie tych gramatur dla młodszych i starszych grup żywieniowych – tzw. „gotowanie w jednym kotle”.

3. Realizacja nowych norm żywienia, piramidy żywienia i nowych zaleceń żywieniowych w świetle aktualnych przepisów prawnych (Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie żywienia w stołówkach szkolnych i przedszkolnych oraz Ustawa o opiece nad dzieckiem do lat 3) wraz ze wskazaniem nieprawidłowości w jadłospisach oraz podstaw prawnych, na podstawie których można wydać decyzję administracyjną lub sformułować zalecenia poprawy żywienia:
– przedstawienie przykładowych jadłospisów (rzeczywiście istniejących w placówkach) wraz z omówieniem ich ze szczególnym zwróceniem uwagi na: zalecaną liczbę posiłków dostosowaną do czasu pobytu dziecka w placówce, zachowanie odpowiedniego odstępu pomiędzy posiłkami, procent realizacji dziennych norm żywienia z podziałem na żłobek, przedszkole, obiad szkolny i żywienie całodzienne,
– przedstawienie przykładowych decyzji/pism powiatowych inspektorów sanitarnych dot. nieprawidłowości w jadłospisach i odwołań od tych decyzji/odpowiedzi na pisma formułowanych przez jednostki kontrolowane,
– udział produktów wymaganych Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w poszczególnych posiłkach (co musi się znaleźć w śniadaniu/II śniadaniu/obiedzie/podwieczorku/kolacji),
– zdefiniowanie terminów „porcja”, „dodatek”, „zawartość” w przypadku podawania ryb, mleka lub produktów mlecznych, warzyw i owoców,
– wykaz produktów spożywczych i ich składników dozwolonych i zakazanych do stosowania w żywieniu dzieci – wykaz naturalnych E dodatków do żywności, których obecność jest dozwolona w żywieniu dzieci i młodzieży.

4. Realizacja wytycznych Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności w placówkach zbiorowego żywienia dzieci i młodzieży:
– wyliczanie wartości odżywczej wg wytycznych Rozporządzenia, źródła informacji o wartości odżywczej surowców i składników (bazy IŻŻ, etykiety środków spożywczych), odchylenia od norm żywienia, wyliczanie wartości odżywczej z jednoczesnym wykorzystaniem baz IŻŻ i informacji z etykiet środków spożywczych,
– realizacja normy na sód – wyliczenie zawartości w diecie sodu z produktów spożywczych oraz sodu z soli kuchennej,
– sposób oznakowywania alergenów na jadłospisach,
– zakres informacji na jadłospisach wymagany zapisami Rozporządzenia nr 1169/2011 oraz Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych

5. Dokumentacja w obszarze Systemu HACCP wspierająca żywienie zbiorowe:
5.1. Alergeny w żywieniu zbiorowym: sposób opisu tego zagrożenia w systemie HACCP, krzyżowe kontrole obecności alergenów, procedury zapobiegania zanieczyszczeniom krzyżowym.
5.2. Dokumentacja dostaw surowców i składników, etykiety surowców i składników, jadłospisy – okres przechowywania w systemie HACCP, zasady udostępniania rodzicom/opiekunom dzieci.

Prowadzący

Od 2007 roku trener i auditor w obszarze bezpieczeństwa żywności i żywienia. Posiada specjalizację z mikrobiologii, ukończyła studia podyplomowe z zarządzania jakością, dietetyki i planowania żywienia. Autorka licznych publikacji dotyczących organizacji żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych m.in.: Jadłospisy dla dzieci w wieku żłobkowym, Jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym, Jadłospisy dla dzieci szkolnych, Żywienie osób dorosłych, ze szczególnym uwzględnieniem żywienia osób starszych. Od lat była związana z Inspekcją Sanitarną, pełnomocnik systemu bezpieczeństwa żywności w dużym zakładzie wytwarzającym żywność pochodzenia zwierzęcego, audytor systemów zarządzania, w tym systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Autor licznych publikacji poświęconych tematyce HACCP m.in.: HACCP w żłobku i przedszkolu, HACCP w szkole, HACCP dla zakładów żywienia zbiorowego. Specjalizuje się w komponowaniu jadłospisów oraz szkoleń dla placówek żywienia zbiorowego dzieci, młodzieży i osób dorosłych- w tym żłobki, przedszkola, szkoły podstawowe i ponadpodstawowe, szpitale, DPS. Zajmuje się również opracowaniem dokumentacji HACCP dla placówek żywienia zbiorowego. Swoje bogate doświadczenie zawodowe zawdzięcza tysiącom uczestnikom szkoleń, które przez lata zaufały jej doświadczeniu biorąc udział w szkoleniach. Dodatkowo autorka aplikacji do planowania żywienia i prowadzenia magazynu spożywczego KCALkulator żywieniowy. Obecnie Dyrektor Biura Zarządu.

 

Formularz zgłoszeniowy

Zgłoszenia przyjmujemy poprzez elektroniczny formularz zgłoszeniowy, który znajduje się poniżej informacji organizacyjnych lub poprzez wypełnienie tradycyjnego formularz zgłoszeniowego dostępnej tutaj i przesłanie do nas faksem 85 87 42 011 lub mailem na biuro@res.edu.pl

Przy zgłoszeniu dwóch i więcej osób z jednej instytucji – możliwa negocjacje ceny.
359 zł netto – całkowity koszt udziału 2 osób z tej samej placówki.

SZKOLENIE W FORMIE ON-LINE

  • Bez wychodzenia z domu, przy pomocy komputera lub telefonu podłączonego do sieci;
  • W oparciu o  platformę szkoleniową;
  • Nie wymaga żadnej szczególnej umiejętności posługiwania się oprogramowaniem;
  • Możliwość zadawania pytań ekspertowi na żywo.

 

SZKOLENIE W FORMIE ON-LINE

  • Bez wychodzenia z domu, przy pomocy komputera lub telefonu podłączonego do sieci,
  • W oparciu o profesjonalną platformę szkoleniową,
  • Szkolenia odbywają się w czasie rzeczywistym z możliwością bezpośredniego kontaktu z prowadzącym,
  • Uczestnicy otrzymują bogate materiały szkoleniowe,
  • Nie wymaga żadnej szczególnej umiejętności posługiwania się oprogramowaniem,
  • Możliwość zadawania pytań ekspertowi na żywo.
Szczegóły i rejestracja

Data od:

08 październik 2021 09:00

Data do:

08 październik 2021 15:00

Miejsce:

szkolenie online

Koszt:

219 zł + VAT

Formularz ogólny: Pobierz formularz

Podobne szkolenia

Co jeszcze może Cię zainteresować?

Audit wewnętrzny systemu HACCP w placówce żywienia zbiorowego

Zobacz więcej

Obowiązki sekretarza szkoły i przedszkola. Rola, zadania, obowiązki sekretariatu w placówce oświatowej

Zobacz więcej

PRZYGOTOWANIE ZAKŁADU ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DO KONTROLI SANITARNEJ ORAZ DOKUMENTACJA GHP, GMP I HACCP ZGODNA Z AKTUALNYMI PRZEPISAMI PRAWNYMI

Zobacz więcej

Dowiedz się więcej

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o naszej ofercie, organizowanych przez nas szkoleniach, kursach i warsztatach zadzwoń lub napisz!

Sprawdź nasze szkolenia