KURS: Profilaktyka SARS CoV-2 dla pracowników ZOL i DPS, którzy bezpośrednio pracują z osobami chorymi lub mogącymi zachorować na COVID 19
Region
Dolnośląskie, Kujawsko - Pomorskie, Lubelskie, Lubuskie, Łódzkie, Małopolskie, Mazowieckie, Opolskie, Podkarpackie, Podlaskie, Śląskie, Świętokrzyskie, Warmińsko-mazurskie, WielkopolskieTagi
Termin: 20,27. listopad (soboty) Miejsce: online Cena:390 zł (+VAT)
Magda Rygorczuk
tel. 888 549 572
e-mail: mrygorczuk@res.edu.pl
Adresaci
DLA KOGO:
• dyrektorów/kierowników szpitali, ZOL, DPS
• personelu medycznego zatrudnionego w w/w placówkach, odpowiedzialnego za stan sanitarno – higieniczny placówek,
• pracowników wojewódzkich i powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych.
Cel
Cel kształcenia:
Celem kursu jest uzyskanie przez pracownika wiedzy w zakresie zasad sanitarno-higienicznych w obszarze funkcjonowania ZOL i DPS w okresie pandemii Covid – 19 i uzyskanie dokumentu potwierdzającego ukończenie szkolenia.
Program szkolenia
1. Podstawy zasad sanitarno-higienicznych.
1.1. Prawidłowa mikroflora organizmu człowieka i jej rola w patogenezie zakażeń.
1.2. Charakterystyka wybranych grup drobnoustrojów chorobotwórczych.
1.3. Organizacja i zadania Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
2. Program ograniczania zakażeń.
2.1. Rozwój profilaktyki zakażeń.
2.2. Metody zapobiegania szerzeniu się zakażeń
3. Wybrane zagadnienia higieny ZOL i DPS
3.1. Zasady utrzymania higieny w ZOL i DPS: standardy utrzymania higieny, organizacja systemu utrzymania czystości, zasady postępowania z odzieżą ochronną, opracowanie i analiza protokołów kontroli wewnętrznych w obszarze zapobiegania zakażeniom, działania higieniczne w zakresie pielęgnacji – dekontaminacja rąk, skóry i śluzówek pacjenta.
3.2. Procesy mycia, czyszczenia i dezynfekcji: metody mycia i dezynfekcji sprzętu i powierzchni, dobór i zasady bezpiecznego stosowania środków dezynfekcyjnych, kontrola zużycia środków dezynfekcyjnych, postępowanie z odpadami (regulacje prawne, klasyfikacja odpadów powstających w ZOL i DPS, postępowanie z odpadami pochodzącymi od osób izolowanych lub przebywających na kwarantannie).
4. Organizacja pracy na poszczególnych stanowiskach.
4.1. Metodyka pracy: prowadzenie okresowej kontroli skuteczności stosowania środków dezynfekcyjnych, edukacja personelu, opracowywanie wytycznych postępowania (procedur) dla poszczególnych obszarów – plany sprzątania i plany higieny.
4.2. Monitorowanie higieny pomieszczeń ZOL i DPS.
4.3. Działania personelu w przypadku wystąpienia epidemicznego zakażenia.
4.4. Metody izolacji stosowane w przypadku opieki nad zakażonymi pacjentami.
5. Akty prawne regulujące postępowanie związane z powstawaniem, szerzeniem się i zwalczaniem chorób zakaźnych i zakażeń w okresie pandemii Covid-19.
5.1. Wytyczne GIS
5.2. Regulacje prawne MZ.
Wykaz umiejętności będących przedmiotem kształcenia – Uczestnik potrafi:
1. Przeprowadzać dochodzenia epidemiologiczne.
2. Omówić i zastosować w praktyce aktualnie obowiązujące przepisy prawne.
3. Przedstawić organizację i zadania służby sanitarno-epidemiologicznej w kraju oraz zasad współpracy w sytuacji zagrożenia epidemiologicznego.
4. Sprawować skuteczny nadzór nad stanem sanitarno-epidemiologicznym zakładu.
5. Opracować program profilaktyki i zwalczania zakażeń w ZOL i DPS.
6. Wdrażać standardy higieniczne i nadzorować ich przestrzeganie.
7. Wdrażać metody zapobiegające powstawaniu i szerzeniu się zakażeń.
8. Nadzorować procesy dezynfekcji.
9. Określać czynniki ryzyka zakażeń wśród pacjentów i personelu.
10. Znać zasady izolacji w stosunku do osób zakażonych i podlegających ochronie.
11. Dokonać modyfikacji procedur w zależności od potrzeb.
12. Diagnozować i oceniać potrzeby środowiska dotyczące wprowadzania zmian.
13. Oceniać skuteczność wdrażanych zmian.
14. Opracować standardy w zakresie zapobiegania zakażeniom.
15. Planować wyposażenie stanowisk pracy.
16. Doradzać w wyborze środków ochrony osobistej w zależności od konkretnej sytuacji.
17. Podejmować działania na rzecz przestrzegania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (BHP) i doradzać w tym zakresie pracownikowi służby BHP, w tym czynnie uczestniczyć w aktualizowaniu oceny ryzyka zawodowego.
18. Stosować w praktyce akty prawne regulujące postępowanie w zakresie ograniczania zakażeń, chorób zakaźnych i ochrony zdrowia personelu.
Prowadzący
Pielęgniarka, z wieloletnim stażem pracy w różnych placówkach medycznych. Wykształcenie: mgr pielęgniarstwa, mgr pedagogiki, specjalista pielęgniarstwa epidemiologicznego. Jest to pracownik Działu Epidemiologii Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Absolwentka studiów podyplomowych w zakresie:
* Zarządzanie w placówkach ochrony zdrowia w warunkach integracji zUnią Europejską na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach,
* Prawo w ochronie zdrowia na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach,
* Kontrola zakażeń w jednostkach opieki zdrowotnej na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie.
Ponadto ukończyła wiele kursów kwalifikacyjnych i specjalistycznych dotyczących wielu dziedzin pielęgniarstwa. Od wielu lat wykładowca na specjalizacjach, kursach kwalifikacyjnych i specjalistycznych w zakresie epidemiologii dla pielęgniarek i położnych. Prywatnie żona i matka
trojga dzieci: dwóch synów i córki.
Formularz zgłoszeniowy
Zgłoszenia przyjmujemy poprzez elektroniczny formularz zgłoszeniowy, który znajduje się poniżej informacji organizacyjnych lub poprzez wypełnienie tradycyjnego formularz zgłoszeniowego dostępnej tutaj i przesłanie do nas faksem 85 87 42 011 lub mailem na biuro@res.edu.pl
Przy zgłoszeniu dwóch i więcej osób z jednej instytucji – możliwa negocjacje ceny.
SZKOLENIE W FORMIE ON-LINE
- Bez wychodzenia z domu, przy pomocy komputera lub telefonu podłączonego do sieci;
- W oparciu o platformę szkoleniową;
- Nie wymaga żadnej szczególnej umiejętności posługiwania się oprogramowaniem;
- Możliwość zadawania pytań ekspertowi na żywo.
SZKOLENIE W FORMIE ON-LINE
- Bez wychodzenia z domu, przy pomocy komputera lub telefonu podłączonego do sieci,
- W oparciu o profesjonalną platformę szkoleniową,
- Szkolenia odbywają się w czasie rzeczywistym z możliwością bezpośredniego kontaktu z prowadzącym,
- Uczestnicy otrzymują bogate materiały szkoleniowe,
- Nie wymaga żadnej szczególnej umiejętności posługiwania się oprogramowaniem,
- Możliwość zadawania pytań ekspertowi na żywo.