szkolenie online

INTENDENT W PLACÓWCE ZBIOROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY: OBOWIĄZKI I UPRAWNIENIA WYNIKAJĄCE Z AKTUALNYCH PRZEPISÓW PRAWNYCH.

ID szkolenia: 2196

Kategorie

Oświata

Region

Nie określono

Tagi

#intendent, #żywienie_zbiorowe
Opiekun szkolenia
Uwaga!

• 249 zł netto – całkowity koszt udziału 1 osoby z placówki publicznej lub udział osoby prywatnej,
UWAGA: jednostki budżetowe zwolnione z podatku VAT

• 249 zł +  23% VAT – całkowity koszt udziału 1 osoby z placówki prywatnej.

Adresaci

DLA KOGO:
Szkolenie przeznaczone dla osób pracujących w:
• placówkach oświatowo-wychowawczych (żłobki, przedszkola, szkoły, internaty, bursy, specjalne ośrodki szkolno-wychowawcze).

Program szkolenia

Szkolenie ma charakter warsztatowy, w jego trakcie prowadzący omówi najczęściej pojawiające się wątpliwości dotyczące obowiązków intendenta mając na uwadze aktualny stan prawny oraz interpretację przepisów prawnych przez organy kontrolne.

1. Jakie przepisy prawne definiują wymagania dla stanowiska intendent w zakresie: wykształcenie/wyszkolenie, zawodowe doświadczenie, przygotowanie do pracy, wynagrodzenie za pracę?
2. Czy istnieje formalna etatyzacja czyli zdefiniowana liczba pracowników uczestniczących w przygotowywaniu posiłków przeliczona na liczbę dzieci lub podawanych posiłków?
3. Jakie zakładowe dokumenty i jakie przepisy prawa określają obowiązki intendenta?
3.1. Prawa i obowiązki intendenta, odpowiedzialność stanowiskowa (w tym prawo pracy, BHP, ppoż).
3.2. Ustawa o finansach publicznych – odpowiedzialność za gospodarowanie publicznymi środkami finansowymi, dyscyplina finansów publicznych – na jakich zasadach i w jakich okolicznościach intendent ponosi odpowiedzialność za naruszenie dyscypliny finansów publicznych.
3.3. Rodzaje zakładów żywienia zbiorowego, podział ról i obowiązków pomiędzy różnymi stanowiskami pracy w zakładzie żywienia zbiorowego.

4. Jakie obowiązki przypisane są do stanowiska intendent w zakresie gospodarka magazynowa środkami spożywczymi:
4.1. Zasady prowadzenia magazynu środków spożywczych (programy magazynowe, kartoteki, dokumenty przyjęć i wydań, raporty okresowe, zakładanie i otwieranie magazynów, inwentaryzacja) – aspekty prawne, wskazówki praktyczne.
4.2. Zakres stosowania prawa zamówień publicznych obowiązującego do 01.01.2021 r., w tym: zasady podziału zamówienia na części i prawne uzasadnienie takiej możliwości, tryby postępowania przy zamówieniu o wartości do 130 tys zł netto oraz zamówieniu o wartości powyżej 130 tys zł netto, rola intendenta w procesie szacowania wartości zamówienia oraz przygotowywania dokumentów umożliwiających przeprowadzenie zamówienia.

5. „Podatek smakowy” – co oznacza ten potocznie używany termin, czy istnieją podstawy prawne dotyczące nakładania na pracowników przygotowujących posiłki tego „podatku”.

6. Co powinna zawierać umowa o żywienie dziecka zawierana z rodzicami?

7. Jakie zapisy statutu placówki żywienia zbiorowego wspierają proces prawidłowego organizowania żywienia zbiorowego? Czy każdy rodzic powinien być zapoznany ze statutem placówki? Czy można wymagać od rodzica zaświadczenia lekarskiego potwierdzającego konieczność stosowania żywienia dietetycznego lub eliminacyjnego?

8. Współpraca z jednostkami pomocy społecznej w zakresie tzw. dożywiania dzieci.

9. Ustalanie wysokości stawki żywieniowej dla dzieci oraz osób korzystających z wytwarzanych w placówce w tym pracowników obsługi i pracowników pedagogicznych: czy należy doliczać podatek vat do posiłków, czy obowiązuje tzw. opłata manipulacyjna, którą należy doliczyć do kosztu posiłku, jak często i w jaki sposób można podnosić stawkę żywieniową.

10. Zwroty za posiłki w przypadku nieobecności dzieci: procedura, zasady które należy wprowadzić do Statutu i umowy z rodzicem.

11. Odsetki ustawowe za nieuregulowane przez rodziców płatności: zasady naliczania, sposób egzekwowania.

12. Nadwyżki pozostające z wpłat rodziców: metody kontroli wydatków na zakupy środków spożywczych, sposoby zagospodarowania nadwyżki.

13. Wydawanie posiłków w ramach „Programu dla szkół” – warunki udziału w programie, zasady wydawania – czy produkty wydawane w tym programie mogą być wliczane do realizacji obowiązkowych norm żywienia?

14. Wieloletni rządowy program „Posiłek w szkole i w domu” na lata 2019–2023: podstawa prawna i cele programu.

15. Obowiązki intendenta związane z opracowywaniem procedur/instrukcji/formularzy w ramach GHP, GMP, HACCP i przygotowaniem placówki do kontroli sanitarnej:
15.1. Kto opracowuje a kto zatwierdza procedury i instrukcje w ramach GHP. GMP i HACCP.
15.2. Procedury planowania i przeprowadzania kontroli zakładów żywienia zbiorowego przez sanepid – zakres i częstotliwość kontroli sanitarnych, przygotowanie placówki i dokumentacji do kontroli sanitarnej.
15.3. Zmiany przepisów higieniczno-sanitarnych dla zakładów żywienia zbiorowego i ich wpływ na procedury i instrukcje w ramach systemu HACCP.
15.4. Wytyczne Unii Europejskiej dot. możliwości elastycznego podejścia do prowadzenia zapisów w systemie HACCP.
15.5. Zasady prowadzenia zapisów wynikających z systemu HACCP: jakie zapisy muszą być prowadzone i z jaką częstotliwością.

16. Udział intendenta w procesie planowania, bilansowania i przygotowywania jadłospisów w placówce zbiorowego żywienia dzieci i młodzieży:
16.1. Wymagania prawne w zakresie konieczności realizacji norm żywienia w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży (Ustawa o opiece nad dzieckiem do lat 3, Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie żywienia w stołówkach szkolnych i przedszkolnych).
16.2. Przygotowywanie jadłospisów zgodnie z wytycznymi unijnego Rozporządzenia 1169/2011.

Prowadzący

Od 2007 roku trener i auditor w obszarze bezpieczeństwa żywności i żywienia. Posiada specjalizację z mikrobiologii, ukończyła studia podyplomowe z zarządzania jakością, dietetyki i planowania żywienia. Autorka licznych publikacji dotyczących organizacji żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych m.in.: Jadłospisy dla dzieci w wieku żłobkowym, Jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym, Jadłospisy dla dzieci szkolnych, Żywienie osób dorosłych, ze szczególnym uwzględnieniem żywienia osób starszych. Od lat była związana z Inspekcją Sanitarną, pełnomocnik systemu bezpieczeństwa żywności w dużym zakładzie wytwarzającym żywność pochodzenia zwierzęcego, audytor systemów zarządzania, w tym systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Autor licznych publikacji poświęconych tematyce HACCP m.in.: HACCP w żłobku i przedszkolu, HACCP w szkole, HACCP dla zakładów żywienia zbiorowego. Specjalizuje się w komponowaniu jadłospisów oraz szkoleń dla placówek żywienia zbiorowego dzieci, młodzieży i osób dorosłych- w tym żłobki, przedszkola, szkoły podstawowe i ponadpodstawowe, szpitale, DPS. Zajmuje się również opracowaniem dokumentacji HACCP dla placówek żywienia zbiorowego. Swoje bogate doświadczenie zawodowe zawdzięcza tysiącom uczestnikom szkoleń, które przez lata zaufały jej doświadczeniu biorąc udział w szkoleniach. Dodatkowo autorka aplikacji do planowania żywienia i prowadzenia magazynu spożywczego
KCALkulator żywieniowy.

SZKOLENIE W FORMIE ON-LINE

  • Bez wychodzenia z domu, przy pomocy komputera lub telefonu podłączonego do sieci,
  • W oparciu o profesjonalną platformę szkoleniową,
  • Szkolenia odbywają się w czasie rzeczywistym z możliwością bezpośredniego kontaktu z prowadzącym,
  • Uczestnicy otrzymują bogate materiały szkoleniowe,
  • Nie wymaga żadnej szczególnej umiejętności posługiwania się oprogramowaniem,
  • Możliwość zadawania pytań ekspertowi na żywo.
Szczegóły i rejestracja

Data od:

12 październik 2022 09:00

Data do:

12 październik 2022 15:00

Miejsce:

szkolenie online

Koszt:

249 zł + VAT

Formularz ogólny: Pobierz formularz

Podobne szkolenia

Co jeszcze może Cię zainteresować?

Warsztaty praktyczne: układanie receptur i jadłospisów w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży.

Zobacz więcej

Nieodpłatne przekazanie, sprzedaż lub likwidacja zbędnych zużytych lub uszkodzonych składników majątku, który stanowi wyposażenie jednostek sektora finansów publicznych po zmianie rozporządzenia rady ministrów oraz w nowym polskim ładzie

Zobacz więcej

Audit wewnętrzny systemu HACCP w placówce żywienia zbiorowego

Zobacz więcej

Dowiedz się więcej

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o naszej ofercie, organizowanych przez nas szkoleniach, kursach i warsztatach zadzwoń lub napisz!

Sprawdź nasze szkolenia