GDZIE W ORGANIZACJI SZKÓŁ I PRZEDSZKOLI TKWIĄ ZBĘDNE WYDATKI?
Kategorie
OświataRegion
Dolnośląskie, Kujawsko - Pomorskie, Lubelskie, Lubuskie, Łódzkie, Małopolskie, Mazowieckie, Opolskie, Podlaskie, Pomorskie, Śląskie, Świętokrzyskie, Warmińsko-mazurskie, Wielkopolskie, ZachodniopomorskieTagi
Termin: 29 wrzesień Cena:450 zł (+VAT)
Magda Rygorczuk
tel. 888 549 572
e-mail: mrygorczuk@res.edu.pl
Program szkolenia
Program szkolenia:
1. Subwencja oświatowa dla JST a realne potrzeby w samorządowym szkolnictwie:
a) subwencja wstępna – jak ją wykorzystać do planowania budżetu? Kalkulator.
b) subwencja ostateczna – skąd czasem niemiłe niespodzianki dla JST?
c) subwencja a planowane wydatki w szkolnictwie. O jakich mowa?
d) dotacje dla szkół i przedszkoli niesamorządowych w korelacji z prognozowaną i ostateczną subwencją, a plan finansowy gminy.
2. Nasza „droga oświata”. Naprawdę musi być tak drogo?
a) gdzie tkwią największe koszty w szkołach i przedszkolach? Wskażemy i spróbujemy ograniczyć.
b) redukowanie zbędnych wydatków w szkolnictwie na różnych etapach roku budżetowego.
c) pokonywanie barier w porządkowaniu wydatków- nie wszystko się uda, bo nie na wszystko samorząd ma wpływ, ale sporo możemy. Wypunktujemy dla Państwa te obszary.
d) na czym tak naprawdę polega nadzór finansowy nad przedszkolami i szkołami? Co wolno samorządom- po kolei i bez błędów kompetencyjnych.
3. Bilans- podsumujemy i ocenimy skutek ww. zabiegów 🙂
Chcesz dobrze zarządzać finansami oświaty? Jesteś odważny? W takim razie to szkolenie jest dla Ciebie.
Prowadzący
ELŻBIETA RABENDA– Od 2016 ekspert MEN (poz. 1121), znawca i pasjonat tzw. prawa oświatowego. Współpracuje z RIO, SKO, MEiN, z samorządami gminnymi, powiatowymi i wojewódzkimi w całym kraju. Praktyk, kontroler, analityk. Trener, wykładowca, edukator. Osobiście przepracowanych ponad 10400 godzin na salach szkoleniowych z ostatnich 9 lat, w tym od 2015 roku jako osoba fizyczna prowadząca własną działalność gospodarczą. W dorobku szkolenia dla ponad 190.000 ich uczestników, ponad 240 audytów i analiz usprawniających planowanie i finansowanie samorządowej oświaty oraz zoptymalizowanie wydatków bieżących (ANALIZA ARKUSZY ORGANIZACYJNYCH SZKÓŁ I PRZEDSZKOLI), ponad 50 osobiście przeprowadzonych czynności kontrolnych w siedzibach szkół i przedszkoli niesamorządowych z zakresu prawidłowości pobrania i wykorzystania dotacji podmiotowych. Autorka wielu publikacji, w tym w czasopiśmie dla samorządów „Wspólnota”, tekstów merytorycznych dla Gazety Prawnej. Posiada doświadczenie samorządowca, dyrektora szkoły, z zawodu nauczyciel dyplomowany.
Formularz zgłoszeniowy
Zgłoszenia przyjmujemy poprzez elektroniczny formularz zgłoszeniowy, który znajduje się poniżej informacji organizacyjnych lub poprzez wypełnienie tradycyjnego formularz zgłoszeniowego dostępnej tutaj i przesłanie do nas faksem 85 87 42 011 lub mailem na biuro@res.edu.pl
ZDALNE LUB STACJONARNE LUB WYJAZDOWE NA ZAMÓWIENIE
SZKOLENIE W FORMIE ON-LINE
- Bez wychodzenia z domu, przy pomocy komputera lub telefonu podłączonego do sieci
- W oparciu o platformę szkoleniową
- Nie wymaga żadnej szczególnej umiejętności posługiwania się oprogramowaniem
- Możliwość zadawania pytań ekspertowi na żywo
SZKOLENIE W FORMIE ON-LINE
- Bez wychodzenia z domu, przy pomocy komputera lub telefonu podłączonego do sieci,
- W oparciu o profesjonalną platformę szkoleniową,
- Szkolenia odbywają się w czasie rzeczywistym z możliwością bezpośredniego kontaktu z prowadzącym,
- Uczestnicy otrzymują bogate materiały szkoleniowe,
- Nie wymaga żadnej szczególnej umiejętności posługiwania się oprogramowaniem,
- Możliwość zadawania pytań ekspertowi na żywo.
Podobne szkolenia
Co jeszcze może Cię zainteresować?
MNIEJ SOLI, CUKRU I TŁUSZCZU – receptury, gramatury i jadłospisy w żywieniu dzieci w żłobku, przedszkolu i szkole umożliwiające realizację norm żywienia z 2020 r. Metody obniżania zawartości cukru, soli i tłuszczu w recepturach i jadłospisach, stosowanie dozwolonych zamienników
Zobacz więcejWarsztaty praktyczne: przygotowanie i przeprowadzenie zamówienia publicznego na środki spożywcze i usługi cateringowe. Prowadzenie gospodarki magazynowej środkami spożywczymi po przeprowadzeniu zamówienia i podpisaniu umowy.
Zobacz więcejPRZYGOTOWANIE ZAKŁADU ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DO KONTROLI SANITARNEJ ORAZ DOKUMENTACJA GHP, GMP I HACCP ZGODNA Z AKTUALNYMI PRZEPISAMI PRAWNYMI
Zobacz więcejDowiedz się więcej
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o naszej ofercie, organizowanych przez nas szkoleniach, kursach i warsztatach zadzwoń lub napisz!
Sprawdź nasze szkolenia