szkolenie online

Diety, alergie i nietolerancje pokarmowe w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży. Obowiązki placówki, najnowsze zalecenia, procedury systemu HACCP dotyczące alergii i nietolerancji.

ID szkolenia: 3441

Tagi

#alergie, #diety, #HACCP, #nietolerancja, #normy żywieniowe, #posiłki
Opiekun szkolenia
Uwaga!

Przy zgłoszeniu 2 osób z jednej instytucji – 260 zł/os.

Na szkoleniu uzyskasz odpowiedzi na następujące pytania

1. Czy rodzic, którego dziecko jest alergikiem ma prawo zażądać od żłobka/przedszkola/szkoły przygotowywania pełnych posiłków np. bezlaktozowych, bezjajecznych, bezmlecznych, bezglutenowych.
2. Czy rodzic, którego dziecko jest alergikiem może przygotowywać sam posiłki w domu i przynosić je do placówki wyłącznie do odgrzania. Czy taki rodzic może zakupywać sam produkty, z których później placówka przygotowuje posiłek. Kto ponosi odpowiedzialność prawną jeśli w placówce w takiej sytuacji wystąpi zatrucie pokarmowe.
3. Jaka stawka żywieniowa jest konieczna aby przy obecnych cenach produktów spożywczych móc zrealizować normy żywienia.
4. Czy również żywienie dietetyczne powinno spełniać normy żywienia, o ile wzrasta stawka żywieniowa dla posiłków dietetycznych.
5. Jakie zapisy powinny znaleźć się w regulaminach/statutach placówek, aby wspierały one prawidłowe żywienie w żłobkach/przedszkolach/szkołach.
6. Z jakich produktów można przygotowywać posiłki dietetyczne i eliminacyjne dla dzieci
i młodzieży, czy istnieje lista składników i produktów niedozwolonych. Co w sytuacji kiedy nie ma możliwości zastosowania zamiennika spełniającego wymagania Rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 26 lipca 2016 r.
7. Czy wyliczanie zawartości w posiłkach dietetycznych i eliminacyjnych energii, białek, tłuszczów, węglowodanów i innych składników odżywczych jest obowiązkowe.
8. Skąd czerpać informacje o wartości odżywczej produktów do diet.
9. W jaki sposób sanepid może skontrolować sposób żywienia eliminacyjnego i dietetyczne w mojej placówce, jakich dokumentów sanepid może ode mnie zażądać podczas kontroli sanitarnej.
10. Czy i jak długo muszę przechowywać etykiety produktów spożywczych, z których przygotowuje się posiłki dietetyczne i eliminacyjne.

 

Program szkolenia

1. Stanowisko Głównego Inspektora Sanitarnego w zakresie obowiązku przygotowania posiłków dietetycznych w placówkach oraz możliwości przynoszenia posiłków lub produktów przez rodzica.
2. Diety w żywieniu dzieci żłobkowych – interpretacja wymagań przepisów prawnych dot. żywienia dzieci do lat 3, w tym Ustawy o opiece nad dzieckiem do lat 3 – czy placówka ma obowiązek spełnienia norm żywienia i bilansowania jadłospisów dla dzieci będących na dietach, cierpiących na alergie lub nietolerancje pokarmowe?
3. Diety w żywieniu dzieci w szkole, przedszkolu i innych jednostkach systemu oświaty – Interpretacja Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie posiłków dietetycznych i eliminacyjnych w stołówkach szkolnych i przedszkolnych w zakresie:
• obowiązku stosowania norm żywienia w żywieniu dietetycznym,
• wyliczania wartości odżywczej jadłospisów dietetycznych,
• zastępowania produktów tradycyjnych produktami zamiennymi.
4. Normy żywienia i wzorcowe gramatury – jak zapewnić dziecku na diecie odpowiednią podaż energii i składników odżywczych.
5. Podział diet leczniczych i przykładowe jadłospisy dla różnych grup wiekowych dzieci w najczęściej stosowanych dietach leczniczych.
6. Alergia? A może nietolerancja pokarmowa? Wyjaśnienie pojęć, zamienniki produktów spożywczych, przykładowe jadłospisy dla różnych grup wiekowych dzieci w najczęściej stosowanych dietach eliminacyjnych.
7. Zastosowanie przepisów unijnych w zakresie oznaczania w jadłospisach alergenów i wykazu składników.
8. Obowiązki firmy cateringowej dostarczającej posiłki do placówki pobytu dzieci, obowiązki placówki podającej dzieciom posiłki przygotowane przez firmę cateringową – uzgodnienia formalne, odpowiedzialność prawna w sytuacji nienależytego poinformowania odbiorców o alergenach zawartych w dostarczanych daniach.
9. Dokumenty, których należy wymagać na etapie dostawy środków spożywczych w celu należytego rozpoznania alergenów i składników – zasadność gromadzenia i przechowywania etykiet, faktur, handlowych dokumentów identyfikacyjnych, specyfikacji, czas przechowywania tych dokumentów.
10. Zakładowy Systemu HACCP a jadłospisy dla diet, alergii, nietolerancji pokarmowych: receptury dań dietetycznych, alergeny jako zagrożenie bezpieczeństwa żywności, okres przechowywania dokumentacji dot. jadłospisów, zabezpieczanie próbek dań dietetycznych.
11. Posiłek w szkole i w domu – rządowy program dofinansowania stołówek szkolnych – możliwość uzyskania dofinansowania do zakupu urządzeń, sprzętu do przygotowywania posiłków dietetycznych i eliminacyjnych.

WARSZTATY PRAKTYCZNE

A. Omówienie przykładowych receptur i jadłospisów dla diety podstawowej zgodnych z wymaganiami Ustawy o opiece nad dziećmi do lat 3 oraz Rozporządzenia Ministra Zdrowia
z 26 lipca 2016 r., aktualnymi normami żywienia i zaleceniami sanepidu.
B. Modyfikacja receptur i jadłospisów z diety podstawowej na potrzeby wybranych diet leczniczych i eliminacyjnych.
C. Wyliczanie wartości odżywczej receptur z diety podstawowej oraz diet leczniczych i eliminacyjnych i porównywania wyliczeń z normami żywienia.
D. Omówienie dokumentacji systemu HACCP dotyczącej żywienia dietetycznego.

Prowadzący

Od 2007 roku trener i auditor w obszarze bezpieczeństwa żywności i żywienia. Posiada specjalizację z mikrobiologii, ukończyła studia podyplomowe z zarządzania jakością, dietetyki i planowania żywienia. Autorka licznych publikacji dotyczących organizacji żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych m.in.: Jadłospisy dla dzieci w wieku żłobkowym, Jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym, Jadłospisy dla dzieci szkolnych, Żywienie osób dorosłych, ze szczególnym uwzględnieniem żywienia osób starszych. Od lat była związana z Inspekcją Sanitarną, pełnomocnik systemu bezpieczeństwa żywności w dużym zakładzie wytwarzającym żywność pochodzenia zwierzęcego, audytor systemów zarządzania, w tym systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Autor licznych publikacji poświęconych tematyce HACCP m.in.: HACCP w żłobku i przedszkolu, HACCP w szkole, HACCP dla zakładów żywienia zbiorowego. Specjalizuje się w komponowaniu jadłospisów oraz szkoleń dla placówek żywienia zbiorowego dzieci, młodzieży i osób dorosłych- w tym żłobki, przedszkola, szkoły podstawowe i ponadpodstawowe, szpitale, DPS. Zajmuje się również opracowaniem dokumentacji HACCP dla placówek żywienia zbiorowego. Swoje bogate doświadczenie zawodowe zawdzięcza tysiącom uczestnikom szkoleń, które przez lata zaufały jej doświadczeniu biorąc udział w szkoleniach. Dodatkowo autorka aplikacji do planowania żywienia i prowadzenia magazynu spożywczego KCALkulator żywieniowy. Obecnie Dyrektor Biura Zarządu.

SZKOLENIE W FORMIE ON-LINE

  • Bez wychodzenia z domu, przy pomocy komputera lub telefonu podłączonego do sieci,
  • W oparciu o profesjonalną platformę szkoleniową,
  • Szkolenia odbywają się w czasie rzeczywistym z możliwością bezpośredniego kontaktu z prowadzącym,
  • Uczestnicy otrzymują bogate materiały szkoleniowe,
  • Nie wymaga żadnej szczególnej umiejętności posługiwania się oprogramowaniem,
  • Możliwość zadawania pytań ekspertowi na żywo.
Szczegóły i rejestracja

Data od:

18 październik 2024 08:00

Data do:

18 październik 2024 14:00

Miejsce:

szkolenie online

Koszt:

315 zł + VAT

Formularz ogólny: Pobierz formularz

Podobne szkolenia

Co jeszcze może Cię zainteresować?

Kwalifikowalność wydatków w projektach UE na lata 2021-2027

Zobacz więcej

Psychodietetyka w żywieniu zbiorowym osób dorosłych

Zobacz więcej

Psychodietetyka w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży.

Zobacz więcej

Dowiedz się więcej

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o naszej ofercie, organizowanych przez nas szkoleniach, kursach i warsztatach zadzwoń lub napisz!

Sprawdź nasze szkolenia