
Dietetyka dla osób pracujących w zakładach żywienia zbiorowego z elementami systemu HACCP
Region
Cała PolskaTagi

Dzień I -27.01.2025 r. , Dzień II - 31.01.2025 r., Dzień III - 03.02.2025 r.
Program szkolenia
1. Podstawy żywienia człowieka.
1.1. Gospodarka energetyczna organizmu.
1.2. Gospodarka wodna w organizmie.
1.3. Równowaga kwasowo-zasadowa.
2. Normy żywienia i składniki pokarmowe.
2.1. Geneza norm żywienia.
2.2. Potrzeby energetyczne organizmu.
2.3. Podział na grupy żywieniowe.
3. Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu.
3.1. Białka.
3.2. Tłuszcze.
3.3. Węglowodany.
3.4. Błonnik pokarmowy.
3.5. Witaminy.
3.6. Składniki mineralne.
4. Podział produktów spożywczych na grupy i charakterystyka ich wartości odżywczej.
5. Zasady wyliczania wartości odżywczej dań kulinarnych i posiłków – tworzenie receptur.
6. Alergie i nietolerancje pokarmowe.
6.1. Nietolerancja histaminy.
6.2. Nietolerancja laktozy.
6.3. Nietolerancja fruktozy.
7. Choroby zależne od glutenu.
7.1 Celiakia.
7.2. Alergia na pszenicę.
7.3. Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten.
7.4 Zalecenia żywieniowe w diecie bezglutenowej.
8. Leczenie dietetyczne chorób.
8.1. Choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego.
8.2. Choroby jelit.
8.3. Choroby wątroby i dróg żółciowych.
8.4. Choroby trzustki.
8.5. Choroby nerek.
8.6. Choroby układu krążenia.
8.7. Choroby metaboliczne.
8.8. Choroby układu kostno-stawowego.
8.9. Nowotwory złośliwe.
8.10 Choroby skóry.
8.11 Choroby endokrynologiczne.
9. Zasady planowania żywienia indywidualnego.
9.1 Dieta redukcyjna.
9.2 Wywiad żywieniowo – medyczny.
9.3 Przykładowe przepisy.
10. Zasady planowania żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży.
11. Zasady planowania żywienia zbiorowego osób dorosłych.
12. Dobra Praktyka Higieniczna, Dobra Praktyka Produkcyjna i system HACCP zgodne
z aktualnymi przepisami prawnymi.
12.1. Nowe procedury planowania i przeprowadzania kontroli zakładów żywienia zbiorowego przez sanepid.
12.2. Zmiany przepisów higieniczno-sanitarnych i ich wpływ naprocedury i instrukcje w ramach systemu HACCP.
12.3. Procedury i instrukcje obowiązkowe do opracowania w ramach systemu HACCP.
12.4. Zasady prowadzenia zapisów wynikających z systemu HACCP: jakie zapisy muszą być
prowadzone i z jaką częstotliwością.
Prowadzący
Od 2007 roku trener i auditor w obszarze bezpieczeństwa żywności i żywienia. Posiada specjalizację z mikrobiologii, ukończyła studia podyplomowe z zarządzania jakością, dietetyki i planowania żywienia. Autorka licznych publikacji dotyczących organizacji żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych m.in.: Jadłospisy dla dzieci w wieku żłobkowym, Jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym, Jadłospisy dla dzieci szkolnych, Żywienie osób dorosłych, ze szczególnym uwzględnieniem żywienia osób starszych. Od lat była związana z Inspekcją Sanitarną, pełnomocnik systemu bezpieczeństwa żywności w dużym zakładzie wytwarzającym żywność pochodzenia zwierzęcego, audytor systemów zarządzania, w tym systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Autor licznych publikacji poświęconych tematyce HACCP m.in.: HACCP w żłobku i przedszkolu, HACCP w szkole, HACCP dla zakładów żywienia zbiorowego. Specjalizuje się w komponowaniu jadłospisów oraz szkoleń dla placówek żywienia zbiorowego dzieci, młodzieży i osób dorosłych- w tym żłobki, przedszkola, szkoły podstawowe i ponadpodstawowe, szpitale, DPS. Zajmuje się również opracowaniem dokumentacji HACCP dla placówek żywienia zbiorowego. Swoje bogate doświadczenie zawodowe zawdzięcza tysiącom uczestnikom szkoleń, które przez lata zaufały jej doświadczeniu biorąc udział w szkoleniach. Dodatkowo autorka aplikacji do planowania żywienia i prowadzenia magazynu spożywczego KCALkulator żywieniowy.
SZKOLENIE W FORMIE ON-LINE
- Bez wychodzenia z domu, przy pomocy komputera lub telefonu podłączonego do sieci,
- W oparciu o profesjonalną platformę szkoleniową,
- Szkolenia odbywają się w czasie rzeczywistym z możliwością bezpośredniego kontaktu z prowadzącym,
- Uczestnicy otrzymują bogate materiały szkoleniowe,
- Nie wymaga żadnej szczególnej umiejętności posługiwania się oprogramowaniem,
- Możliwość zadawania pytań ekspertowi na żywo.
Podobne szkolenia
Co jeszcze może Cię zainteresować?
Dowiedz się więcej
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o naszej ofercie, organizowanych przez nas szkoleniach, kursach i warsztatach zadzwoń lub napisz!
Sprawdź nasze szkolenia